LAŽNE VESTI UZNEMIRILE REGION, NADLEŽNI TVRDE DA NEMA MESTA PANICI: Nijedan srpski grob neće biti iskopan u Sarajevu
Foto: Filip Plavčić

Slična odluka nikada nije ni postojala

LAŽNE VESTI UZNEMIRILE REGION, NADLEŽNI TVRDE DA NEMA MESTA PANICI: Nijedan srpski grob neće biti iskopan u Sarajevu

Društvo -

Ponovo je po portalima počela da se prenosi informacija iz novembra 2017. da će čak 13.000 srpskih grobova u Sarajevu biti prekopano, a kosti spaljene, što je uzbunilo javnost!

Kao razlozi za ovu odluku navode se da groblje nema potpunu dokumentaciju o grobnom mestu, da rođaci proterani iz Sarajeva deset godina nisu plaćali naknadu za njihovo održavanje, kao i da zapušteni srpski grobovi narušavaju izgled groblja i da ugrožavaju bezbednost.

Međutim, portparolka Javnog komunalnog preduzeća "Pokop", koje ima nadležnost nad sedam grobalja u kantonu Sarajevo, Najda Vranić Beširević istakla je za Kurir da nijedan srpski grob nije niti će biti iskopan, te da takva odluka nikada nije postojala. - To veze s mozgom nema! Ja sam to već demantovala, ali očito je neka viša politika u pitanju. Sve što se radi je prikupljanje informacija radi uvođenja geografskog informacionog sistema, jer imamo između 12.000 i 13.000 neevidentiranih grobnih mesta. Uputili smo poziv srodnicima da se jave kako bismo upotpunili bazu podataka - navela je ona.

Kurir.rs/Mina Branković

Foto: Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track