STRAVIČNE POSLEDICE AGRESIJE NA SRJ: Deca nam obolevaju od raka i dijabetesa zbog NATO bombi?
Foto: Shuterstock/EPA

U susret predstojećoj analizi

STRAVIČNE POSLEDICE AGRESIJE NA SRJ: Deca nam obolevaju od raka i dijabetesa zbog NATO bombi?

Društvo -

Država uskoro formira komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. s ciljem dokazivanja veze osiromašenog uranijuma s porastom broja obolelih u Srbiji

Broj obolelih od dijabetesa u Srbiji je u porastu, a u javnosti postoji sumnja da je u direktnoj vezi s NATO bombardovanjem 1999! Istraživanja o posledicama agresije na SRJ naslućuju da su bombe sa osiromašenim uranijumom uzrokovale i porast drugih bolesti, a ne samo malignih oboljenja.

Nezamislive posledice... NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine
Nezamislive posledice... NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godinefoto: EPA

Stručnjaci, ipak, navode da je u proteklih deset godina za dva odsto uvećan broj obolelih od šećerne bolesti, što se ne može eksplicitno dovesti u vezu s bombardovanjem, međutim, ne isključuju tu vezu.

Uznemireni otac

A. R., otac dvojice dečaka koji imaju dijabetes tipa 1, veruje da postoji veza između bombardovanja i porasta broja obolelih. Kako kaže, oba sina su dijabetes dobila kada su imala devet godina i kod nijednog nije moglo da se utvrdi da je u pitanju nasledni faktor.

- Broj obolele dece od dijabetesa tipa 1 u poslednjih desetak godina 11 puta je veći u odnosu na period posle bombardovanja 1999. Moj stariji sin dobio je dijabetes tipa 1 2013, a mlađi 2017. godine. Kada je stariji dečak dobio dijabetes, bio je jedini oboleo u svojoj osnovnoj školi. Trenutno u toj školi ima šestoro dece koja imaju isti tip dijabetesa. Na opštini Surčin, u kojoj živimo, takođe je drastično povećan broj dece koja su dobila dijabetes tipa 1, što se može proveriti i kod nadležnih lekara. U rehabilitacionom centru u Bukovičkoj banji na predavanjima su nam izneli zanimljiv podatak: do godine 1986. obolevalo je petoro dece na 100.000 stanovnika, a 2011. godine taj broj se povećao na 14 dece na isti broj stanovnika - rekao je zabrinuti otac.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Profesor Nebojša Lalić: Komisija bi trebalo da istraži moguću vezu bombardovanja i porasta broja dijabetičara

Dekan beogradskog Medicinskog fakulteta i naš istaknuti endokrinolog-dijabetolog Nebojša Lalić kaže da je broj obolelih od dijabetesa porastao sa šest na osam-devet odsto u proteklih deset godina.

- Međutim, uočen je rast obolelih i u zemljama u okruženju i zato je malo osnova za tvrdnju da postoji direktan uticaj osiromašenog uranijuma na porast broja dijabetičara. Mi smo, dakle, u evropskom nivou. Ali, pošto se najavljuje formiranje komisije za istraživanje NATO bombardovanja, njeni članovi trebalo bi sve da uzmu u obzir, pa i dijabetes - navodi Lalić.

Obaveza države

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je juče da je ubeđena da će komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. uspeti da dokaže istinu o vezi bombardovanja osiromašenim uranijumom i porasta broja obolelih od raka. Gojkovićeva je po hitnom postupku zatražila osnivanje komisije i očekuje da će parlament do kraja nedelje usvojiti tu odluku.

- Komisija će imati zahtevan zadatak da istraži posledice bombardovanja 1999. na zdravlje i životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom. Ubeđena sam da će se dokazati suštinskim i posvećenim radom poslanika da ima uticaja bombardovanje osiromašenim uranijumom na porast malignih oboljenja u Srbiji. Mi imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana - rekla je Gojkovićeva i dodala da će u te svrhe biti obezbeđen novac iz budžeta zemlje.

foto: Shutterstock

U tome će, kako je navela, pomoći izveštaj parlamenta Italije, „države koja je jedna od članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja i ispitivanja relevantnih činilaca dokazala da su italijanski vojnici umirali i obolevali i obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijum, između ostalog i na KiM“:

- Frapantno je da je oko 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih bolesti i oko 300 izgubilo život zato što je boravilo na tom području, a nije imalo nikakvu zaštitu, za razliku od pojedinih drugih stranih trupa koje su boravile na tom području.

Oboleli i vojnici

Profesor na Medicinskom fakultetu i poslanik DS Dušan Milisavljević kaže da podržava sve što je u interesu bezbednosti zdravlja naših građana:

- Trebalo bi da se istraži sve što može da šteti zdravlju kako bi se otklonile štetne posledice.

Za predsednika komisije predložen je Darko Laketić, poslanik SNS
Za predsednika komisije predložen je Darko Laketić, poslanik SNSfoto: Dragan Kadić

Inače, za predsednika komisije predložen je Darko Laketić, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

- Imamo jako povećanu učestalost malignih oboljenja i oboljenja krvi i neophodno je da sa medicinskog i humanog aspekta dokažemo šta je uzrok toga, mi to dugujemo narodu, naša je obaveza da to uradimo i nadam se da ćemo to sa uspehom uraditi - kazao je on i dodao da je predviđeno da prvi preliminarni izveštaj komisije bude objavljen 2020. godine.

ČINJENICE

  • Srbija negativni rekorder u svetu
  • Broj obolelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva odsto, a u svetu za 0,6 procenata
  • Na 100.000 stanovnika registruje se 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu 2.000
  • Osiromašeni uranijum iz NATO bombi ima najjače dejstvo posle 15 do 20 godina
  • Do 1999. u Srbiji od raka godišnje obolevalo 9.000-19.000, a umiralo 9.000-12.000 osoba
  • 2009. bila 26.663 nova bolesnika i 15.042 žrtve kancera
  • Od 1999. do 2012. stopa obolevanja od svih vrsta karcinoma porasla za 30 odsto
  • Broj obolelih 2013. u odnosu na 1999. udvostručio se - obolelo 37.437 i umrlo 21.007 osoba
  • U 2014. bilo 40.000 samo novoobolelih
foto: Marina Lopičić

Pravne posledice… Advokat Borivoje Borović o naknadi štete

OŠTEĆENI GRAĐANI BI MOGLI DA TRAŽE ODŠTETU DO 10.000 EVRA

Advokat Borivoje Borović kaže da, ukoliko komisija utvrdi da je rast broja obolelih od malignih oboljenja u direktnoj vezi da bombardovanjem, što je izvesno, stiče se pravni osnov za podnošenje tužbi radi naknade štete.

- U tom slučaju država Srbija mogla bi da tuži pojedinačno države članice NATO koje su učestvovale u bombardovanju Srbije. A mogli bi i građani da tuže državu Srbiju kao učesnika ratnih dešavanja, koja bi pak novac regresirala od zemalja članica NATO. U našem pravu je, inače, naknada štete za teške posledice mizerna - do 10.000 evra. Uz to, sve je to pravno i, značajnije, politički dosta komplikovano. Jer, kako Srbija da tuži članice NATO kada upravo sa njima pregovara o Kosovu i ulasku u EU - kaže Borović.

Sastav komisije

STRUČNJACI RAZNIH PROFILA

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Radan Džodić pozdravlja osnivanje komisije za istraživanje NATO bombardovanja:

- Neophodno je formiranje komisije, koja bi trebalo da bude sastavljena od stručnjaka različitih profila kako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li je bombardovanje osiromašenim uranijumom u vezi sa povećanjem broja obolelih od raka i kako bi se preduzeli dalji koraci. Ako bi se utvrdilo da je naneta šteta, pretpostavljam da bi onda bili u prilici da treže odštetu.

foto: Kurir

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track