ZARAŽENO OKO 600 PACIJENATA: U Pčinjskom okrugu svakodnevno novi slučajevi malih boginja
Foto: Profimedia

epidemija ne jenjava u ovom kraju

ZARAŽENO OKO 600 PACIJENATA: U Pčinjskom okrugu svakodnevno novi slučajevi malih boginja

Društvo -

BEOGRAD - Od sedam opština Pčinjskog okruga u njih šest proglašena je epidemija malih boginja a do sada je registrovano ukupno oko 600 slučajeva zaraženih morbilama, izjavio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković.

Stanković je izjavio da je poslednja opština u kojoj je proglašena epidemija malih boginja Trgovište, u kojoj za sada ima 15 obolelih od čega su njih troje zdravstveni radnici, kao i da se na dnevnom nivou Zavodu za javno zdravlje u Vranju prijavljuje oko pet novih slučajeva morbila.

"U Trgovištu su se male boginje prenele iz Vranja gde je jedan od zdravstvenih radnika bio u kontaktu sa licem zaraženim malim boginjama. Za sada u Pčinjskom okrugu epidemija malih boginja nije proglašena samo u Bosilegradu, gde imamo samo jedan takav slučaj“, kazao je Stanković.

On je naveo da najveći broj obolelih od malih boginja i dalje ima u opštinama Surdulica i Bujanovac, zatim u Preševu i Vranju, dok je najmanji broj obolelih u opštinama Vladičin Han i Trgovište, kao i da je u svim ovim opštinama proglašena epidemija malih boginja.

"Po broju obolelih od malih boginja Pčinjski okrug je na trećem mestu u Srbiji, iza Beograda i Niša, ali je na prvom mestu ako se uzme u obzir broj obolelih u odnosu na broj stanovnika. Tendencija je u celoj Srbiji da epidemija malih boginja jenjava, osim u Pčinjskom okrugu gde se i dalje svakodnevno prijavljuju novi slučajevi“, rekao je Stanković.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track