Najnovije vesti

SVE O MALOJ MATURI: Knjižica Konkurs za upis u srednju školu izlazi u petak
Foto: Dragana Udovičić

uoči polaganja ispita u junu

SVE O MALOJ MATURI: Knjižica Konkurs za upis u srednju školu izlazi u petak

Društvo

Prijave za polaganje "male mature" u osnovnim školama podnose se od 28. maja do 8. juna, ispiti će biti od 18. do 20. juna, preliminarni rezultati 22. juna, a konačna rang-lista 28. juna

BEOGRAD - Sve informacije neophodne budućim srednjoškolcima u Srbiji u školsku 2018/19. nalaze se u knjižici "Konkurs za upis u srednju školu".

 

U tom izdanju je i obrazac za unošenje upisnih želja učenika, kao i obrazac prijave za upis u srednju školu.

 

Knjižica će se od petka, 25. maja, pojaviti u knjižarama. Navedeni su podaci o broju učenika po školama čiji je osnivač džava, pokrajina ili jedinica lokalne samopurave, o područjima rada, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja...

foto: Marina Lopičić

Pored malog kalendara upisnih aktivnosti, u Konkursu su i informacije o opštim i posebnim uslovima upisa, merilima i načinu izbora kandidata, te o upisu kandidata koji (ne) polažu prijemni ispit.

 

Navedena su i dokumenta potrebna za upis, uslovi za prijem u ustanove za smeštaj i ishranu, kao i spisak domova i škola koje nude internatske usluge.

U Konkursu su i podaci o uslovima za dobijanje učeničkih kredita i stipendija, kao i novoj mreži srednjih škola i novinama u opštem srednjem i stručnom obrazovanju i vaspitanju.

 

Sastavni deo Konkursa za upis u školsku 2018/19. godinu su i Prijava za ispit i lista želja, na čijem spisku može da bude najviše 20 obrazovnih profila - potencijalnih budućih zanimanja.

 

Listu treba pažljivo i precizno popuniti, vodeći računa da se ne pogreši u pisanju šifre. Prethodno treba dobro razmisliti o šansama za upis, jer dobijanje željene srednjoškolske knjižice zavisi od uspeha na maloj maturi i bodovnog skora dobijenog na osnovu ocena iz osnovne škole.

 

Osnovnu školu ove godine završava 71.600 dece, a u prvom razredu srednjih škola biće 76.000 mesta.

 

Prijave za polaganje "male mature" u osnovnim školama podnose se od 28. maja do 8. juna, ispiti će biti od 18. do 20. juna, preliminarni rezultati 22. juna, a konačna rang-lista 28. juna.

 

Prvi upisni krug završava se upisom primljenih kandidata 9. i 10. jula, a drugi

12. jula, tamo gde u prvom krugu ne budu popunjena sva mesta. Đaci koji žele da se upišu u školu za koju je propisana provera talenta, pored "male mature" polažu i prijemni ispit koji će biti između 26. maja i 5. juna.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...