KRAGUJEVAC: Oružari nastavili štrajk, direktoru uručili zahtev da podnese ostavku VULIN: Nema popuštanja pred zahtevima oružara
Foto: Zorana Jevtić/Arhivska Fotografija

Danas generalnom direktoru predaju zahteve

KRAGUJEVAC: Oružari nastavili štrajk, direktoru uručili zahtev da podnese ostavku VULIN: Nema popuštanja pred zahtevima oružara

Društvo -

KRAGUJEVAC - U fabrici "Zastava oružje" jutros je nastavljen štrajk sa zahtevima da se fabrika izuzme iz privatizacije, ne umanjuju plate za 10 odsto, isplati bonus i regres, a traži se i se smena direktora, kao i bolji uslovi

rada.

foto: Zorana Jevtić/Arhivska Fotografija

Samostalni sindikat fabrike je pozvao radnike na zbor posle kojeg će se radnici uputiti ka upravnoj zgradi fabrike, gde će generalnom direktoru predati zahteve. Za danas je inače u Ministarstvu odbrane najavljen sastanak sa predstavnicima sindikata i štrajkačkog odbora.

Vulin: Nema popuštanja pred zahtevima oružara

Nema popuštanja pred zahtevima oružara koji štrajkuju, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sindikat ne može da menja rukovodstvo i da Zastava oružje ne može biti izuzeta iz zakona.

On je rekao da je vrlo zabrinut, jer u Ministarstvo odbrane već stižu najave pojedinih kupaca da će odustati od određenog broja ugovora zbog štrajka.

"Ako počnu masovno otkazivati ugovore, šta ćemo? Na kraju će se kola slomiti preko leđa radnika, jer ako nema ugovora i posla nema ni plate za radnike. Imate ugovore potpisane do druge polovine naredne godine, nemojte da gubimo vreme i kupce", rekao je Vulin.

On je radnicima u štrajku poručio da nigde u svetu sindikat ne može da menja upravu, jer nisu vlasnici fabrike, kao i da ne mogu da traže da se Zastava oružje izuzme iz zakona.

"Zastava oružja i Prva Iskra do sada su bili kao druga preduzeća. Sada su u zakonu prepoznati kao odbrambena industrija, kao nešto što je od posebnog značaja za Srbiju i za njih će važiti dokapitalizacija do 49 odsto", naglasio je ministar odbane za TV Pink.

Kako kaže, rukovodstvo "Zastava oružje" ima podršku Ministarstva odbrane i Vlade Srbije i da tu nema popuštanja.

"Zastava oružje je dobra fabrika, može da bude mnogo bolja. Ceo svet pravi danas oružje. Sve što mi pravimo znaju i drugi da rade. Kada već znamo da plasiramo robu na strano tržište, nemoj da kvarimo", zaključio je ministar.

foto: Zorana Jevtić

Štrajkački odbor Samostalnog sindikata "Zastava oružja", koji je od nedavno u štrajku, prvi put je od juče ujutru organizovao celodnevni štrajk, zbog, kako tvrde, lošeg stanja u fabrici.

Nadzorni i Izvršni odbor Zastava oružje a.d. saopštili su ranije da je 18. maja održan još jedan sastanak sa Štrajkačkim odborom Samostalnog sindikata na kojem im su ponuđene određene opcije u cilju prekidanja štrajka, ali da su oni tu ponudu odbili.

Štrajkačkom odboru je, dodaje se, predočeno da ukolikko se štrajk nastavi, a ni u jednom segmentu nema utemeljenje u realnosti, može doći do fatalnog ishoda realizacije poslovanja, a samim tim i lošeg ostvarenja finansijskih rezultata, bez kojih nema daljeg optimalnog funkcionisanja preduzeća.

Direktoru uručen zahtev

Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje", koji štrajkuju u sve tri smene, uručili su danas direktoru kompanije Milojku Brzakoviću zahtev da podnese ostavku zbog "narušavanja medjuljudskih odnosa, loših poslovnih rezultata i neispunjenih zahteva radnika" i najavili dolazak u Beograd.

Radnici su uručili zahtev direktoru pošto su se jutro oko 8.30 okupili na zboru ispred zgrade sindikata, a zatim održali protest ispred Upravne zgrade fabrike.

Predsednik sindikata Dragan Ilić kazao je agenciji Beta da će zbog situacije u kragujevačkoj "vojnoj" fabrici danas u podne u Beogradu biti održan sastanak predstavnika sindikata i Štrajkačkog odbora sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Pink/Foto: Zorana Jevtić/Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track