PRONALAZAK NESTALE DECE PRIORITET MUP: Od januara do maja prijavljen nestanak više od 400 maloletnika
Foto: MUP Srbije

obeležava se Međunarodni dan nestale dece

PRONALAZAK NESTALE DECE PRIORITET MUP: Od januara do maja prijavljen nestanak više od 400 maloletnika

Društvo -

Danas se obeležava Međunarodni dan nestale dece, a državna sekretarka u Ministarstvu unutašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže da je pronalazak maloletnih lica čiji je nestanak prijavljen apsolutni prioritet u radu MUP-a.

Državna sekretarka podvukla je da MUP ulaže kontinuirane napore kako bi se svaki slučaj prijave nestalog lica rešio, a na prvom mestu u radu policije su prijave o nestanku dece.

Podsetila je na da je prošle godine prijavljen nestanak 1.334 maloletnih lica, a da je do sada pronađeno 1.326, dok se za osam i dalje aktivno traga.

Svih osam lica, objasnila je, štićenici su različitih Domova za nezbrinutu decu na teritoriji cele Srbije i oni su se u prethodnom periodu već više puta udaljavali iz tih domova.

"Najčešći uzroci nestanka su bekstva iz Domova, bekstva iz hraniteljskih porodica, udaljavanja iz porodičnog doma zbog loših ocena, ljubavnih problema, narušenih porodičnih odnosa...", rekla je Popović Ivković za Tanjug.

Kada je u pitanju tekuća godina, u periodu od januara do maja prijavljen je nestanak 471 maloletnog lica, što, ocenjuje državna sekretarka, ne odstupa od višegodišnjeg proseka.

"Važno je da u 2017. i 2018. godini nije bilo slučajeva u vezi sa krivičnim delom otmica".

Kako je istakla, problem bežanja od kuće ili Domova za nezbrinutu decu problem je celog društva, ono na čemu zajednički moramo da radimo.

"Ujedinjeni, sistem socijalne zaštite, obrazovanja i policije, zajedničkim, pre svega, preventivnim merama, moramo nastaviti sa dobrim radom i sprečavanjem sličnih slucajeva", rekla je Ivković i ukazala da, istovremeno, roditeljska i starateljska posvećenost deci mora biti kontinuirana, kako bi razumeli njihove probleme.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track