UBISTVO KOJE JE IZMENILO SRBIJU: Aleksandar i Draga sami protiv svih
Foto: Kurir

Majski prevrat 1 DEO

UBISTVO KOJE JE IZMENILO SRBIJU: Aleksandar i Draga sami protiv svih

Društvo -

Ruski car izigrao je srpskog kralja i do obećanog poziva u Moskvu nikada nije došlo, a kad se Obrenović okrenuo Austriji, sve je bilo kasno

U leto1900. godine, 8. jula, Srbiju je jedno saopštenje protreslo kao zemljotres: kralj Aleksandar Obrenović, koji je tada imao nepune 24 godine, obznanio je veridbu s deset godina starijom Dragom Mašin, a samo petnaest dana kasnije u Sabornoj crkvi obavljeno je venčanje. Političke prilike u Srbiji, i do tada komplikovane, bližile su se usijanju.

Kralj je na presto stupio kao trinaestogodišnjak, posle abdikacije svog oca Milana, ali su umesto njega vladali namesnici. Četiri godine kasnije (1893) Aleksandar - u dobu u kojem deca danas pohađaju treći razred srednje škole - pozvao je na večeru namesnike i vladu, na sve izlaze iz sale postavio sebi odane oficire - i saopštio im da preuzima svu vlast.

Narednih deset godina, sve do smrti, njegova vladavina biće obeležena svađama s roditeljima koji su preko njega pokušavali da utiču na politička zbivanja - Milan je branio austrijske, a kraljica majka Natalija ruske interese. Kao da mu nije bilo dovoljno nevolja u životu, Aleksandar se zaljubio u razvedenu Dragu, dvorsku damu svoje majke. Dok je verovala da je reč o prolaznoj avanturi, Natalija se nije protivila ovoj vezi, smatrajući da je bolje da njenog sina u svet muškaraca uvede pouzdana osoba i osoba pod njenom kontrolom. Ali kad je Aleksandar najavio ženidbu, Natalija se žestoko usprotivila, a o Dragi počela da govori sve najgore.

Još oštriji bio je Milan - on je sinu predočavao spisak navodnih Draginih ljubavnika, tvrdeći da ju je čak i on lično imao za novac. Ali Aleksandar je bio zaljubljen. Natalija je otišla u Francusku sama, a Milana je proterao i izdao naređenje vojsci da puca na njega ako ga vide na granici!

Da bi njegov brak s građankom bio prihvaćen i u svetu, Aleksandar je čak načinio zaokret u spoljnoj politici Srbije - od Austrije se okrenuo Rusiji, čiji se car primio kumstva i obećao da će tek venčani kraljevski par biti pozvan u posetu Moskvi.

Draga, koja nije bila takva kakvom su je predstavljali - bila je pametna i samostalna žena, jedna od prvih novinarki u Srbiji - kao kraljica se posvetila humanitarnom radu kako bi se umilila narodu, a kralj je od predsednika opština u Srbiji naredio da „vrše propagandu među narodom“ u njenu korist. Kad je Draga zatrudnela, izgledalo je da će se strasti smiriti, ali ubrzo se ispostavilo da je trudnoća lažna. Do dana današnjeg ne zna se da li je Draga lagala muža ili je francuski lekar koji je utvrdio drugo stanje - pogrešio. Poziv iz Moskve nije stizao, pa se Aleksandar opet okrenuo Beču. Širi se glas da će „jalova“ Draga i „slep kod očiju“ Aleksandar na presto dovesti Draginog brata Nikodija Lunjevicu.

Grupa mlađih oficira predvođena Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, Velimirom Vemićem i Aleksandrom Antićem rešava da Aleksandra svrgne s vlasti. Preko Antićevog rođaka Đorđa Genčića, nekadašnjeg ministra policije i ličnog prijatelja proteranog kralja Milana, stupaju u kontakt s nekim višim oficirima, prestoničkim poslovnim ljudima, i sa Petrom Karađorđevićem. On potpisuje ovaj dokument: „Ja, Petar Karađorđević, kunem se svojom čašću da, dok na prestolu Srbije budemo ja i moji potomci, zaverenici i njihovi potomci ne samo da neće biti sudski gonjeni, već da će im naprotiv u zemlji biti osigurani najviši položaji“.

Priprema zavere

ZAMALO DA NA PRESTO DOĐE CRNOGORAC

Tokom pripreme zavere bilo je različitih ideja o budućnosti Srbije. Neki su tražili uvođenje republike, drugi predlagali da se za kralja dovede princ s nekog evropskog dvora, iz Beča ili Londona, a ozbiljno je razmatran i predlog da novi kralj bude Mirko Petrović, sin crnogorskog knjaza Nikole!

(Kurir/Momčilo Petrović/Foto: Kurir, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track