NORDIJSKA ISKUSTVA POMAŽU SRBIJI U JAVNIM NABAVKAMA
Foto: Kurir

NORDIJSKA ISKUSTVA POMAŽU SRBIJI U JAVNIM NABAVKAMA

Društvo -

BEOGRAD- Akcionim planom za 2018. godinu Vlada Srbije predvidela je donošenje potpunog novog Zakona o javnim nabavkama kako bi uskladila zakonodavstvo sa pravilima EU. “Vlada Srbije može da računa na dijalog i razmenu iskustava sa nordijskim zemljama”, poručio je ambasador Fisnke Perti Ikonene.’’Javne nabavke su put do pružanja dobara i usluga građanima, i kada se one sprovode na ispravan način, građani uviđaju da im se obaveze koje izmiruju prema državi srazmerno vraćaju u vidu visoko kvalitetnih usluga” rekao je Ikonene na seminaru koji su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske zajedno sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji.

foto: Kurir

“U razgovorima sa predstavnicima državnih institucija i nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji, prepoznali smo da postoji značajan prostor za poboljašnja u sprovođenju javnih nabavki, posebno kada je reč o primeni kriterijuma kvaliteta”, rekao je ambasador Ikonen.U Vladi Srbije kažu da će tekst zakona uskoro biti završen.“Strategijom za javne nabavke i Akcionim planom za 2018.

Vlada Srbije predvidela je da donese potpun novi Zakon o javnim nabavkama. Javne nabavke biće usklađene sa regulativom Evropske unije koja se od nas očekuje u pregovračkom Poglavlju 5. Na ovom putu važna su nam iskusta razvijenih zemalja i članica EU“, rekla je v.d pomoćnika ministra finanisija Milena Kovačević .Učesnici seminara imali su priliku da od eksperata iz Švedske i Danske saznaju više o primerima dobrih praksi iz ovih zemalja. Morten Kure Ringor iz danske Organizacije za javne nabavke istakao je doprinos ove institucije uštedama u javnom sektoru, koje iznose više od 130 miliona evra na godišnjem nivou.

foto: Kurir

Direktor Švedske razvojne agencije u Srbiji Ola Anderson istakao je da Srbija kroz unapređenje procesa javnih nabavki ujedno ima priliku i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja. Švedska podržava reformske napore Srbije u oblasti javnih nabavki i u okviru projekta „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“, vrednog 1.9 miliona evra.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track