USKLAĐEN SA DIREKTIVAMA EU: Uskoro novi Zakon o javnim nabavkama
Foto: Nebojša Mandić

predviđaće novi elektronski portal

USKLAĐEN SA DIREKTIVAMA EU: Uskoro novi Zakon o javnim nabavkama

Politika -

BEOGRAD - Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o javnim nabavkama koji će biti usklađen sa direktivama Evropske unije i doneće, između ostalog, elektronski portal i nov način postupaka.

Prema rečima v.d. pomocnika ministra finansija Milene Kovačević, Srbija je pregovaračkom pozicijom za poglavlje 5 (javne nabake), Strategijom za javne nabavke i Akcionim planom za 2018. godinu predvidela da donese novi Zakon o javnim nabavkama, a u najskorije vreme se očekuje otpočinjanje javne rasprave u vezi sa tim.

Posle javne rasprave, kaže Kovačević, sledi formalno pokretanje procedure za donošenje novog zakona.

"Biće u skladu sa direktivama Evropske unije i predviđaće elektronski portal, nov način postupaka javnih nabavki, promeniće se pragovi...Ima još nekoliko novina", rekla je Kovačević koja je učestvovala na seminaru "Javne nabavke-nordijska iskustva" u ambasadi Finske.

Nordijski region je zainteresovan za ulaganje u Srbiju, a od novog Zakona o javnim nabavkama imaju vrlo precizna očekivanja.

"Naša najveća očekivanja od novog zakona o javnim nabavkama je da primeni kriterijum najisplativije ekonomske ponude, jer smatramo da je to mnogo bolje nego sadašnji kriterijum - najniže cene. Dugoročno može dovesti do veće efikasnosti i do većih ušteda u javnom sektoru", rekla je predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen istakao je da su javne nabavke jedan od alata za poboljšanje održivog razvoja i cirkularne ekonomije, navodeći da one treba da podrže usvajanje inovacija i novih usluga i proizvoda.

Najniža cena je, primećuje, u Srbiji i dalje najrelevantniji kriterijum za dobijanje tendera, međutim, za neke sektore kao što su medicinske usluge važno je da se koriste inovativna rešenja, jer, kako kaže, primena kriterijuma najniže cene može da ugrozi zdravlje ljudi.

"Uspešna implementacija (novog zakona) će zahtevati unapređenje veština onih koji se bave javnim nabavkama", rekao je Ikonen, navodeći da je udeo stranih ponuđača u javnim nabavkama u Srbiji samo pet odsto, a da Poglavlje 5 govori o povećanju konkurencije i transprentnosti.

Seminar "Javne nabavke-nordijska iskustva" organizovale su ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske zajedno sa Nordijskom poslovnom alijanskom u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track