NE ODUSTAJU! Malinarima sutra stiže POJAČANJE, blokada puta ostaje na snazu
Foto: Youtube printscreen

uporno traže bolje uslove!

NE ODUSTAJU! Malinarima sutra stiže POJAČANJE, blokada puta ostaje na snazu

Društvo -

Malinarima prijepoljskog i užičkog kraja, koji su i danas nastavili blokadu magistaralnog puta ka Crnoj Gori, od sutra će se, kako je najavljeno, pridružiti malinari iz drugih delova zapadne Srbije.

Protest su organizovali Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Savez malinara Srbije "Srpska malina", koji ima članove u 13 gradova zapadne Srbije, odlučio je danas da podrži taj protest i pozvao predstavnike "Limske doline" da u ponedeljak u privrednoj komori Užica učestvuju u razgovoru sa hladnjačarima po pitanju akontnih cena za rod 2018. godine.

Predsednik upravnog odbora "Srpske maline" Milan Djukić izjavio je da će se, ukoliko se ne postigne dogovor sa predstavnicima hladnjačara i Ministarstva poljoprivrede, protesti proširiti i na druge gradove zapadne Srbije.

On, takođe, kaže da će taj savez predložiti obustavu berbe zbog, kako je rekao, "ponižavajuće cene maline".

Mirsad Obućina iz istog Saveza, kaže za Tanjug da će već danas put Prijepolja krenuti autobusi sa njihovim članovima.

Učesnici protesta drže u blokadi magistralni put Prijepolje-Bijelo Polje a, kako poručuju, protest neće prekinuti dok akontna cena maline ne bude 180 dinara.

Otkupna cena maline ne sme biti manja od 180 dinara, kaže za Tanjug poljoprivredni proizvođač iz Priboja Mulaz Dedović navodeći da u toj opštini ima oko 150 hektara zasada maline, te da je prošle godine proizvedeno 1.400 tona tog voća.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

"Ove godine će biti dosta manje jer je bilo grada koji je uništio dosta malinjaka", dodao je on.

Predsednik Upravnog odbora poljoprivrednih proizvođača Užice Milija Lazić kaže da pregovori koji su vođeni prethodne noći nisu uspeli, jer im je delegacija vlade "nudila skroz nešto drugo od onoga šta su naši stvarni zahtevi".

"Već godinu dana molimo vladu i sve državne institucije da nas saslušaju i pomognu da ovo razrešimo, da nateraju hladnjačare da shvate da mi nismo nadničari na njihovom njivama već njihovi poslovni partneri, da smo upućeni jedni na druge i da treba da sarađujemo, a ne da se oni ponašaju kao neki monopolosti koji će određivati cenu, uslove i sve... Mi znamo da ima osnova da akontna cena maline bude 180 dinara", istakao je Lazić.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja "Limska dolina" Boban Purić kaže da su malinari proveli celu noć na kiši i da neće prekinuti protest dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Malinari su prethodne noći imali razgovor sa državnim sekretarom Ministarstva Senadom Mahmutovićem, koji ih je pozvao da o svim problemima razgovaraju u sredu, na sastanku Nacionalnog saveta za malinu, u kome imaju dva svoja predstavnika.

"Problemi se sigurno neće rešiti na ulici i blokiranjem magistralnog puta. Pitanje cene, otkupa maline, monopola na tržištu prevazilazi nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i njima će se baviti druge institucije", rekao je Mahmutović.

Pre blokade puta, malinari užičkog i prijepoljskog kraja održali su u subotu u Prijepolju protestni skup.

Od subote po podne putnički saobraćaj odvija se alternativnim putem kroz Prijepolje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track