ANA BRNABIĆ PORUČILA MALINARIMA: Možemo da razgovaramo, ali prvo odblokirajte put!
Foto: Dado Đilas

premijerka srbije

ANA BRNABIĆ PORUČILA MALINARIMA: Možemo da razgovaramo, ali prvo odblokirajte put!

Društvo -

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da država ne može i neće da garantuje otkupnu cenu maline, jer tu cenu diktira tržište, kao i da je je uvek spremna da razgovara sa malinarima, ali tek pošto odblokiraju magistralni put ka Crnoj Gori.

Brnabić je u Boru, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa protestom malinara, rekla da je uvek na raspolaganju za razgovore sa prozivodjačima maline, ali nikako dok blokiraju magistralu.

"Ne postoji baš nijedna potreba da, ako imate svoje zahteve, blokirate magistrale i sprečavate druge da rade svoj posao, da drugi mogu da izvoze, uvoze, putuju, završavaju obaveze" , rekla je premijerka.

Kako je dodala, kada god su malinari tražili razgovor sa vladom, razgovora je bilo, te da će ih biti i sada, ali tek "u trenutku kad se oni budu ponašali odgovorno i odblokirali magistralu".

"Do tada, tražiću i od ministra poljoprivrede da se ne vidi sa njima, jer to daje pogrešan signal - da kad god imate zahtev, odete, blokirate puteve i tako praktično ucenjujete vladu da se vidi sa vama", rekla je ona.

Brnabić je istakla da otkupnu cenu diktira tržište, te da vlada ne može i neće da garantuje otkupnu cenu bilo čega, jer se time, kako kaže, jedna grana povlašćuje u odnosu druge koji rade u Srbiji.

"Cena na tržištu je cena na tržištu, na nju vlada ne može da utiče, jer ako bismo njima garantovali otkupnu cenu, sledeće godine bi svi mogli da odu i posade malinu. Je l' to znači da ćemo mi i dalje da garantujemo 180 dinara. To je stvar ponude i potražnje", rekla je premijerka.

Ponovila je da država ne može da garantuje cenu, jer bi to značilo da bi sutra morala da garantuje cenu i onima koji se bave uzgajanjem šjive, soje, pšenice, onima koji prodaju papuče, šrafove i istakla da o ceni ne može da se razgovara, ali da o svemu ostalom može.

Podsetila je i da je vlada pre dve nedelje usvojila zaključak o formiranju Nacionalnog saveta za maline, u kojem su i predstavnici proizvođača, dok je na prošloj sednici usvojena mera da im se da besplatno djurbrivo, kao pomoć.

Na konstataciju novinara da se "čini da se pitanje malinara pretvara u političko pitanje", Brnabić je rekla da ne želi da ulazi u to je li to politički protest, ali da se nada da nije.

Kaže i da se razgovaralo sa malinarima da im se iz Fonda za razvoj pomogne da naprave svoje mini hladnjače, da se udruže i urade ono što su uradili i i pčelari - koji su se udružili da naprave sopstveni pogon za prikupljanje, preradu i izvoz meda, kako niko ne bi mogao da utiče na cenu.

"Ako misle da su hladnjačari u kartelu, a to je stvar inspekcije koja to proverava, i ukoliko misle da mogu sami, hteli smo da im pomognemo da 'razbiju taj kartel', ali to se nije desilo. Svake godine imamo proteste", rekla je Brnabić.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track