vršnjačko nasilje u beogradu

TINEJDŽERKA KOJA JE TUKLA DEVOJČICU JUČE POKUŠALA DA SE UBIJE: Srbija ne prestaje da bruji o brutalnom nasilju iz školskog dvorišta! (VIDEO)

Društvo -

Ustani gore! Šta nećeš? Ustani gore, bre! Šamar, jedan, drugi... Koleno u glavu... Ne udaraj me, pusti me!

Ne. Ovo nije scena iz filma, ovo je još jedno u nizu brutalnih vršnjačkih nasilja koje se nedavno dogodilo u jednom beogradskom parku! Uznemirujući snimak na kome se vidi petnaestogodišnja tinejdžerka koja preti i krvnički udara u glavu dve godine mlađu devojčicu zgrozio je javnost!

Kako Kurir nezvanično saznanje od izvora upućenog u ceo slučaj, agresivna devojčica sa snimka je tinejdžerka koja je pre dva dana u Žarkovu pokušala da izvrši samoubistvo.

- Devojčica je bila kod kuće sa majkom, a policija je došla na vrata da je traži kako bi je ispitali upravo u vezi sa ovim snimkom jezivog nasilja. Kada je devojčica to čula, pobegla je u WC, zaključala se, popila lekove i prerezala venu na jednoj ruci. Nakon toga majka je pozvala Hitnu pomoć - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima, najpre je prevezena na VMA zbog sumnje da se otrovala lekovima, a kasnije je zbrinuta na klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

EKSKLUZIVNO U SUTRAŠNJEM KURIRU

foto: Kurir

Stravične scene surovog zlostavljanja i batinanja snimala su druga prisutna deca, koja se i nisu trudila da odbrane žrtvu. Tek kada se situacija zaoštrila, odreagovali su.

Nasilna devojčica je na početku vikala: "Šta nećeš? Ustani gore!", da bi potom žrtvi, koja je sedela i gledala u zemlju, udarila šamar. Mala nasilnica nastavila je da se trinaestogodišnjoj devojčici unosi u lice. Dok joj je ona govorila da je pusti, ova joj je udarala šamare!

Napadnuto dete pokušalo je da se skloni ponavljajući: "Pusti me! Pusti me! Moram kući, nemoj da me udaraš više!" Međutim, glavna akterka je nastavila histerično da viče, urla i preti detetu uz nove udarce, da bi je u jednom momentu čak udarila kolenom u glavu!

Nije poznato koji je bio razlog ovog napada, ali svakako da za ovako nešto nema opravdanja. Ovo je samo još jedan pokazatelj da su deca sve brutalnija i da vršnjačko nasilje ne jenjava.

Aleksandra Janković Vršnjačko nasilje ogledalo društva

Psiholog Aleksandra Janković kaže za Kurir da su deca sve brutalnija, a da je vršnjačko nasilje sve češće: - Kod njih su kontrolni mehanizmi nekako manje razvijeni, posebno kod adolescenata. Vrlo je važno sa njima pažljivo "rukovati" i prema njima se pažljivo odnositi. Nadzorna funkcija roditelja, škole i sredina mora da postoji! To je sve kao neki ring, više ne znam koji komentar nam je potreban da shvatimo da je vršnjačko nasilje nešto što je naše ogledalo. Mladi, da bi postali važni i interesantni, pribegavaju najprimitivnijem obliku.

Sergej Trifunović Kurir da pomogne deci i mladima

Glumac Sergej Trifunović smatra da su svakodnevni slučajevi vršnjačkog nasilja prisutni jer se svi češkamo po glavi, kao i da je veoma bitno za celu naciju da se po tom pitanju nešto pokrene. - Svaki dan nešto novo, a ništa novo... Vaš zadatak je da sprovedete kampanju, vršnjačko nasilje je jedna ozbiljna tema, jer se te stvari događaju iz dana u dan. Ima milion slučajeva, treba da se napravi ozbiljna priča sa ozbiljnim stručnjacima. Da se urade procenti, koliko je to procentualno poraslo, koje je godine bilo i koliko, šta treba da se uradi da se to zaustavi. Razgovori sa raznim stručnjacima, kao i sa Aleksinom majkom, decom koja su to preživela... Potrebno je da Kurir napravi seriju tekstova, a vi to možete zato što ste čitani. Vi to definitivno možete i vi imate tu moć da učinite ozbiljnu stvar, da pišete o tome iz dana u dan.

(Kurir.rs/M. Branković - J. Rafailović Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track