PROJEKAT REDITELJA IVANA ŽIVKOVIĆA: Gde je Srbija vek posle Solunskog fronta
Foto: AP

PREISPITIVANJE

PROJEKAT REDITELJA IVANA ŽIVKOVIĆA: Gde je Srbija vek posle Solunskog fronta

Društvo -

Srbija, sto godina nakon Soluna" - naziv je novog, igrano-dokumentarnog filmskog projekta reditelja Ivana Živkovića, koji će biti realizovan do sredine jeseni. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, počeo je rad na filmu po scenariju Miloša Rajkovića, koji preispituje ulogu Solunskog fronta u našoj istoriji, ulogu Srbije u međunarodnoj zajednici tada ali i danas.

- Film će pružiti neku vrstu novog pogleda i na sam taj veliki istorijski događaj, koji je verujem dosta poznat, i pre svega na ulogu Srbije, na to koliko je tada bila nagrađena od međunarodne zajednice za svoje žrtve, ali i na to gde smo danas, vek kasnije - objašnjava Živković, reditelj koji se posle igranog debija "Hadersfild" našao i na špicama serija "Vere i zavere", "Ubice mog oca" i "Senke nad Balkanom", dok upravo završava seriju po Ćosićevom delu "Koreni".

Solunski front, sa svom težinom, dubinom i značenjima koja podrazumeva, samo je polazna tačka autorima za preispitivanje naše istorije i aktuelnog trenutka, do kog smo došli posle brojnih uspona i padova, dobrih i loših poteza.

- Pre sto godina, mi smo založili Srbiju za nešto, a da li je to baš ovo što živimo danas ili nešto drugo... Na to pitanje, kao i na ono - da li je Srbija možda na pragu da postigne istorijsku zrelost - pokušaćemo da pronađemo odgovor kako kroz igranu formu tako i kroz priče istoričara i savremenika - ističe Živković. -

Verovatno je u priči o međunarodnoj zajednici i mestu Srbije u njoj najilustrativniji naš odnos sa Francuskom, čije se faze mogu pratiti i kroz odnos prema spomeniku zahvalnosti toj zemlji na Kalemegdanu. Drago mi je što je Ministarstvo kulture prepoznalo i na konkursu podržalo ideju o projektu na kome istoričari i scenarista uveliko rade, a koji će se delimično snimati i u Solunu.

Živković upravo privodi kraju rad na seriji "Koreni", koja će biti emitovana od jeseni, sa Žarkom Lauševićem, Igorom Đorđevićem, Radovanom Vujovićem, Slobodom Mićalović... Za RTV Vojvodina uradio je serijal "Velikani srpske Vojvodine", od 25 kratkih epizoda o istorijskim ličnostima koje (ne) poznajemo.

(Kurir.rs/Večernje novosti, M.Mirković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track