REPORTERI BEZ GRANICA: Učiniti sve da se rasvetli nestanak Stefana Cvetkovića
Foto: Beta

reagovanje

REPORTERI BEZ GRANICA: Učiniti sve da se rasvetli nestanak Stefana Cvetkovića

Društvo -

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozivaju, kako su naveli, "srpske i kosovske" vlasti da rasvetle sve moguće informacije o nestanku srpskog istraživačkog novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.

Cvetkovićev auto pronađen je sinoć sa upaljenim motorom, ali bez vozača. Njegove kolege i porodica nisu imali uspeha u pokušaju da ga pronađu.

Cvetković je poznat po kritikama srpskih zvaničnika, a 2014. je podneo tužbu 2014. optužujući nekoliko funkcionera za proneveru javnih sredstava. Iste godine, takođe je javno prozvao tri zvaničnika za njihovu ulogu u određenim krivičnim predmetima.

Cvetković je više puta prijavljivao pretnje, a među osetljivim slučajevima koje je pokrivao ističe se ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

"Mi stojimo uz novinare u Srbiji u ovom teškom trenutku i pozivamo srpske i kosovske vlasti da učine sve što je moguće kako bi se brzo rasvetleo zabrinjavajući nestanak Stefana Cvetkovića", izjavila je Polin Ades-Mevel, šef EUF- Balkan deska Reportera bez granica.

Ilir Gaši, programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Srbiji, rekao je da je zabrinut zbog nestanka Cvetkovića.

"Koliko možemo da kažemo, tamo su poslate mnoge policijske snage i iskreno se nadam da je Stefan Cvetković živ", rekao je Gaši. "Međutim, treba reći da se bezbednosna situacija novinara u Srbiji pogoršala. Broj prijavljenih napada raste, ali vrlo mali broj slučajeva se rešava. Najveći slučajevi, kao što ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, još uvek čekaju na rešavanje".

foto: Beta

Cvetković je u martu 2017. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca, pod optužbom da je okrivio tri zvaničnika i "neovlašćeno objavljivao dokumenta".

RSF je tada objavio saopštenje za javnost, osuđujući kaznu kao nepravednu i nesrazmernu.

(Kurir.rs/rsf.org.en)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track