OVDE JE POGINULO DETE! AKCIJA KURIRA: Postavite pešačke prelaze, ležeće policajce i semafore!
Foto: Kurir

Velika akcija NAŠEG LISTA - Učinimo Srbiju sigurnijom

OVDE JE POGINULO DETE! AKCIJA KURIRA: Postavite pešačke prelaze, ležeće policajce i semafore!

Društvo -

Zahtevamo od nadležnih da na 2,2 kilometra puta koji prolazi kroz centar Divčibara, gde je automobil ubio A. D. (10) is Subotice, hitno obezbede vertikalnu i horizontalnu signalizaciju

Na glavnom putu koji vodi kroz Divčibare, vodeću turističku destinaciju valjevskog kraja, na kojoj su najbrojniji gosti deca, ne postoji nijedan pešački prelaz, semafor, niti ležeći policajac, dok je trotoar postavljen tek nedavno! Već decenijama tamo dolaze mališani na školske ekskurzije i rekreativnu nastavu, a putem, uprkos znakovima za ograničenje brzine, jure bahati vozači ugrožavajući živote. Upravo nedostatak adekvatne saobraćajne signalizacije jedan je od razloga nedavne užasne saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao A. D. (10) iz Subotice, učenik trećeg razreda na koga je, dok su đaci prelazili ulicu, naleteo automobil marke "tojota".

Trotoar uz glavni put koji vodi kroz Divčibare, planinu koju godišnje poseti 160.000 ljudi, urađen je prošle godine u dužini od 2,2 kilometara, na potezu od nekadašnjeg kampa "Breza" do "Vidika". Međutim, vaspitači i nastavnici i dalje su prinuđeni da, kad decu prevode sa jedne na drugu stranu puta, to čine krajnje rizično. Stoga Kurir zahteva od nadležnih da što pre ucrtaju više pešačkih prelaza, da postave ležeće policajce, semafore, sve što je neophodno da više nijedno dete ne strada.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović kaže da je glavni put koji prolazi kroz Divčibare u nadležnosti JP "Puteva Srbije", jer se radi o regionalnom putu, ali navodi da će u Beograd uputiti inicijativu da se u najkraćem roku postavi potrebna saobraćajna signalizacija. - Svesni smo da je to veliki problem i moramo ga rešiti što pre. Lokalna samouprava je spremna da obezbedi novac za postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije na glavnom putu na Divčibarama. Sada je potreban samo dogovor s "Putevima Srbije", jer je ta saobraćajnica u njihovoj nadležnosti. U međuvremenu, mi ćemo postaviti potrebnu signalizaciju na sporedne, lokalne puteve, koji su u našoj nadležnosti, kako bi saobraćajnice na ovoj planini bile što bezbednije - rekao je za Kurir dr Gvozdenović.

foto: Kurir

Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije", kaže da je upoznat s problemom koji postoji na Divčibarama i da će odmah podržati Kurirovu akciju i, ne čekajući skidanje oznake za regionalni put, izdati nalog da se napravi projekat. - Bezbednost građana, a posebno dece je najvažnija i ne sme da čeka! Mi smo nedavno postavili trotoar tamo, ali slažem se, mora dodatno da se poveća bezbednost u saobraćaju. Odmah ću dati nalog "Putevima Valjevo" da se izradi projekat da se postavi horizontalna i vertikalna signalizacija tamo. Obavezno ćemo staviti ležeće policajce da usporimo saobraćaj, pešačke prelaze, sve što treba. Projekat se izrađuje otprilike 15 dana i očekujem da će za mesec dana sve biti završeno - naglašava Drobnjak.

Branka Ilić Govorila sam, nisu me poslušali

Branka Ilić, predsednica Mesne zajednice Divčibare i menadžerka hotela "Pepa", u čijoj blizini je nastradao desetogodišnji dečak iz Subotice, kaže da je problem nedostatka obeleženih pešačkih prelaza predočila nadležnima, ali da se nakon odgovora da je u pitanju regionalni put "na koji ne može da se postavi vertikalna i horizontalna signalizacija" odustalo od bilo kakve inicijative da se ovaj problem reši.

Kurir/S. Stevanović - J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja