Najnovije vesti

KO JE KOGA TUKAO I POVLAČIO ZA BRADU: Evo šta mileševske vladike Filaret i Atanasije kažu POSLE SUKOBA!
Foto: Printscreen

POMIRLJIVO

KO JE KOGA TUKAO I POVLAČIO ZA BRADU: Evo šta mileševske vladike Filaret i Atanasije kažu POSLE SUKOBA!

Društvo

Molim se za njega, kao i on za mene. Svima praštam, ljudski je pogrešiti, hrišćanski je oprostiti, ja svima praštam, rekao Filaret

Izjave dvojice vladika Srpske pravoslavne crkve Atanasija Rakite i Filareta, koji su se navodno pre nekoliko dana sukobili, nagoveštavaju da se strasti u Eparhiji mileševskoj, smiruju. Sukobljene vladike kažu za Kurir da će se moliti jedan za drugoga i da ostaju prijatelji. Ipak u jednoj stvari i nisu saglasni. Dok episkop mileševski Atanasije negira da je bilo sukoba u manastiru Dubnica, kod Nove Varoši, a kamoli fizičkog obračuna, umirovljeni vladika Filaret tvrdi da je Rakita nasrnuo na njega, ali da mu oprašta.

Vladika mileševski Atanasije Rakita kaže za Kurir da nije istina da je nasrnuo na Filareta.

- Nisam ga gurao, ni vukao za bradu. Nije uopšte bilo nikakavog incidenta. Došao sam u manastir Dubnica da vidim kako je vladika Filaret, da vidim da li mu nešto nedostaje. Filaret je izrazio zahvalnost mojom pažnjom prema njemu, jer je tu zbrinut i ima redovnu brigu o životnim potrebama. Ima, kako je i sam rekao, mogućnost da miruje za razliku od ranijeg perioda kada je tri i po godine proveo negde u hotelu u Beogradu - priča Rakita.

Prema njegovim rečima, bivši vladika Filaret u manastiru Dubnica ima sve što mu je neophodno. - Odredio sam i ko će da brine o njemu, ima sve u manastiru, a te njegove izjave... Ne znam čemu to vodi. Nije istina da smo se sukobili, lepo smo razgovarali, nisu pale ni uvrede, ni teške reči, taman posla. I dalje se molim za njega Bogu i za njegovo zdravlje - poručio je vladika mileševski Atanasije.

Iako Rakita negira, umirovljeni vladika Filaret tvrdi da je do sukoba ipak bilo. - Rakita je mene napao, ja njega nisam. Dva puta me je vukao za bradu, nije bilo policije ni naroda, bila su samo trojica sveštenika. Dok je on mene vukao za bradu, ja sam držao ruke uvis. Ne bih pričao zašto je došlo do sukoba, neću reći razlog. Neću se nikome ni žaliti, želim da ostanem prijatelj sa njim - kaže za Kurir Filaret.

On poručuje da svima prašta.

- Molim se za njega, kao i on za mene. Svima praštam, ljudski je pogrešiti, hrišćanski je oprostiti, ja svima praštam. Opraštam svakom ko me u životu uvredio, pa i njemu - zaključuje umirovljeni episkop Filaret.

Brojke

2015. godine Filaret skinut s episkopskog trona Mileševe

1 godinu Atanasije je episkop mileševski

800 godina obeležava manastir Mileševa

Eparhija mileševska: Neosnovane optužbe

Eparhija mileševska je nakon pomenutih navoda o sukobu dvojice vladika objavila saopštenje za javnost, koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, u kom se navodi da nije bilo sukoba.

- Zbog zbunjujućih tekstova o lošim odnosima izmedu episkopa mileševskog Atanasija i umirovljenog episkopa Filareta, osećamo za potrebno da široj javnosti saopštimo da su pomenute optužbe neosnovane iz prostog razloga što oni koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 2. jula tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu - saopšteno je iz kancelarije eparhije mileševske.

(Kurir / Mina Branković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...