Špijun upao u "Bondstil"? Tvrdi da radi za Amere i Srbe!
Foto: Wikipedia

Udar na najveću bazu SAD u Evropi

Špijun upao u "Bondstil"? Tvrdi da radi za Amere i Srbe!

Politika -

Uhapšeni P. M., koji je nelegalno pokušao da upadne u vojnu tvrđavu kod Uroševca, policiji rekao da je "saradnik CIA i službe za borbu protiv terorizma srpske policije"

Vojna baza "Bondstil" na Kosovu, koja je jedna od najvećih i najčuvanijih u ovom delu sveta, najverovatnije se našla na udaru špijunaže! Naime, u "Bondstilu" je uhapšen P. M., koji je, nakon što je doputovao iz Beograda, pokušao nelegalno da uđe u ovu vojnu bazu. Policiji je rekao da je saradnik CIA i službe za borbu protiv terorizma srpske policije, nakon čega mu je sud odredio pritvor.

Kako prenosi Koha ditore, privedeni je tokom saslušanja izjavio da je u Prištinu stigao autobusom koji saobraća na liniji Beograd-Priština, a da je zatim drugim autobusom stigao u vojnu bazu "Bondstil". Navodi se da je u toj bazi proveo oko tri sata, a kada mu je zatražen američki pasoš, rekao je da ga je izgubio u Luksemburgu. - U Luksemburgu su mi opljačkani svi dokumenti i lične stvari - rekao je P. M. policiji. Sud u Uroševcu mu je potom odredio pritvor zbog sumnje da se lažno predstavljao. O ovom slučaju se zasad nisu oglasili ni kosovska policija, ni osnovni sud u Uroševcu.

foto: Fonet

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je moguće da se u ovom slučaju radi o špijunaži.

- Ovde se radi ili o neuspeloj obaveštajnoj akciji ili pak o fingiranoj obaveštajnoj akciji. Ako je ovo prvo, onda to znači da postoje ozbiljni problemi na liniji Beograd - Vašington, koji će se povezati s svim poslednjim događajima i izjavama naših zvaničnika da oni nemaju sukob s Kosovom nego s Amerikom. A ako je fingirana akcija, onda to najčešće bude u dogovoru s drugom stranom - ocenjuje Janjić. U komandi Kfora za Kurir su objasnili da je čovek pokušao da uđe u "Bondstil" bez legitimisanja i da zbog toga ne znaju koje je nacionalnosti: - On je zaustavljen na ulazu za pešake, gde su ga ispitali bezbednosni službenici. On nije ušao u "Bondstil" i ostao je na ulazu za pešake oko sat i po, dok kosovska policija nije stigla. Na osnovu njegovih komentara, predat je kosovskoj policiji koja vodi istragu.

Vlade Radulović Nejasno kako je ušao u bazu Vlade Radulović, vojnopolitički analitičar, kaže da je sam događaj vrlo čudan jer je potpuno nerazumno da neko na takav način posećuje bilo koju bazu: - Biće vrlo interesantno saznati kako je uopšte uspeo da uđe u samu bazu, pa tek naknadno da mu budu zatražena dokumenta, budući da su vrlo stroge i jasne procedure prilaska i samog ulaska u "Bondstil".

Kurir/R. F. - B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track