OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA SRPSKIH ŽETELACA U STAROM GRACKOM: Ni 19 godina od ubistva, još uvek niko nije kažnjen (FOTO)
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

TUŽNO

OBELEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA SRPSKIH ŽETELACA U STAROM GRACKOM: Ni 19 godina od ubistva, još uvek niko nije kažnjen (FOTO)

Društvo -

Meštani Starog Grackog u opštini Lipljan danas su, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije i Srpske liste, obeležili 19. godišnjicu stradanja 14 srpskih žetelaca, koje su zločinci streljali na njivi.

Parastos ubijenima služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, a i ovogodišnja komemoracija je, budući da počinioci nisu pronađeni i kažnjeni, kao i sve prethodne, protekla u znaku pitanja: ko je odgovoran za smrt srpskih žetelaca.

1 / 13 Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je okupljenima da zločinci nisu uspeli u svom naumu da uplaše i u beg nateraju srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da do danas uspevaju u svom cilju da se za zločin izvuku nekažnjeni.

"Tom utisku mnogo doprinose i oni kojima je posao ovde bio da se dođe do mira, poverenja, istine i pravde, a koji su pre samo nekoliko nedelja uspevali da izjave nešto tako bizarno - da je najveći uspeh njihovih misija bio to što su otišli odavde", rekao je Kozarev.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Prema njegovim rečima, i u međunarodnoj zajednici danas sve više uviđaju sa kakvom su se hidrom zla, mržnje i zavere ćutanja suočili, i da zato njeni predstavnici beže sa KiM.

"Oni koji su se povukli i pobegli, koji su se postideli svoga neuspeha, nisu uradili dovoljno, ali mi možemo i moramo i činimo sve što treba da se ne zaboravi ni Staro Gracko ni naša brojna druga stratišta širom KiM", rekao je Kozarev, poručivši da Srbija nikad neće napustiti borbu za istinu i pravednu kaznu za zločince.

Potpredsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je negodovanje zbog toga što ni ove godine među ožalošćenima nema predstavnika međunarodnih misija čiji je posao bio da utvrde istinu o stradanju srpskih žetelaca.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

"Zadatak i obaveza su im bili da sačuvaju mir i ljudske živote. Nisu to učinili, stradali su ljudi samo zato što su otišli da pokupe letinu sa svoje njive", rekao je Jevtić, zatraživši da istraga bude ponovo otvorena.

Opstanak Srba u Starom Grackom je, prema njegovim rečima, najveći udarac onima koji su imali drugačije ciljeve kada su pucali u žeteoce i onima koji i dalje napadaju Srbe.

Vladika Teodosije je poželeo je da Bog meštanima Starog Grackog i svim Srbima na KiM podari razum, snagu, trpljenje i hrabrost da opsanu na tim prostorima, i da ne napuštaju zemlju koju su njihovi preci zalili krvlju, znojem i suzama.

"Da nastavimo ono delo naših svetih koji su znali da je ovozemaljsko prolazno i zamalena a ono večno što nam gospod donosi da je uvek i doveka", kazao je Teodosije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track