NE PIŠE NAM SE DOBRO: U Srbiji neće imati ko da radi
Foto: Profimedia

Alarmantno

NE PIŠE NAM SE DOBRO: U Srbiji neće imati ko da radi

Društvo -

Pažnja Mi smo vrlo stara nacija, s prosekom od 43 godine. Zbog negativnog priraštaja uskoro ćemo se suočiti sa ozbiljnim manjkom radne snage, upozorio ministar Đorđević

U Srbiji uskoro neće imati ko da radi jer smo vrlo stara nacija, s prosekom od 43 godina. Zbog negativnog priraštaja, uskoro ćemo se suočiti sa ozbiljnim manjkom radne snage!

Na ove crne prognoze juče je upozorio ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. - Državni vrh se trudi da se promeni demografska slika Srbije, ali sve što radimo ostaće bez efekta ukoliko nemamo dovoljno mladih ljudi. Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom samo su prva mera države u podsticanju rađanja, ali prvi rezultati tih mera mogu se videti tek za deset godina - kaže Đorđević.

foto: Dado Đilas

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije upozorava da u ovom sektoru već uveliko nedostaje kvalitetne i mlade radne snage. - U građevinarstvu je prosek više od 55 godina. Krivi smo što smo decenijama zapuštali taj sektor, a 50 odsto od ukupno zaposlenih je u građevinsko-industrijskom sektoru. Mi smo se decenijama maćehinski odnosili prema našoj građevini, a posledica tog odnosa je što smo nekad bili vodeći u svetu, a sada smo među poslednjima - kaže Rodić. Veliki građevinski poslovi su osamdesetih godina, dodaje on, donosili u zemlju milijarde čiste zarade. - Da smo sačuvali naše zanatlije i dobre inženjere, sada bismo grdne pare zarađivali u inostranstvu. Umesto toga, naša operativa je zamrla, naši fabrički kapaciteti su prepolovljeni i vrlo brzo ćemo platiti danak takve politike. Neće imati ko da nam održava infrastrukturu, a da bi to radili stranci, moramo odvojiti debele pare - upozorava Rodić. Demograf Goran Penev smatra da je suviše oštra ocena da u Srbiji uskoro neće imati ko da radi. - Ne bih rekao da je tako crna statistika kada je reč o radnoj snazi. Mi i dalje imamo visoku stopu nezaposlenosti. Prisutan je nedovoljan privredni rast, koji ne zahteva tako veliki porast broja zaposlenih. Što se tiče starenja, ono je uzrokovano niskim fertilitetom (prosečan broj dece koji rodi jedna žena, prim. aut.) - kaže Penev.

Goran Penev Veliki broj radnika odlazi u inostranstvo Još jedan problem s kojim se susrećemo jeste to što veliki broj radnika odlazi iz Srbije, kaže demograf Goran Penev. - Prisutan je intenzivan odlazak u nekim profesijama. Medicinsko osoblje iz Srbije odlazi da čuva stare Nemce, a ovde ostaju stari koje nema ko da čuva. To opet nije zbog problema sa starenjem stanovništva, nego zbog problema sve veće emigracije - zaključuje Penev.

Brojke/činjenice

Loše prognoze 43 godine je prosečna starost Srba 5,5 miliona građana Srbija će imati do 2041. 21 odsto će se smanjiti radna snaga u Srbiji do 2041. godine 1,8 miliona ljudi u Srbija je bez srednje škole

Kurir.rs/ Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track