Najnovije vesti

OVAKO JE GOVORIO AMERIČKI PREDSEDNIK VILSON O SRBIMA: Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen!
Foto: Profimedia

FELJTON MIHAJLO PUPIN

OVAKO JE GOVORIO AMERIČKI PREDSEDNIK VILSON O SRBIMA: Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen!

Društvo

Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena

Jula 28. 1918. godine predsednik Vudro Vilson uputio je sledeću poruku američkom narodu, koja je pročitana širom zemlje i objavljena u svim većim listovima. Srpska zastava vijorila se nad Belom kućom i svim javnim zgradama glavnog grada.

Poruka glasi:

Narodu Sjedinjenih Država,

U nedelju, 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemenito je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase - Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na prikladniji način do u našim crkvama.

I zato pozivam narod SAD, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju, 28. jula u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, i da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same, kao i za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik Bele kuće, jul 1918.

(Kurir.rs/Autor Aleksandra Ninković Tašić/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...