Najnovije vesti

SAMO 300 OČEVA U SRBIJI KORISTI PORODILJSKO: Tata bolovanje može da preuzme od mame tek kad beba napuni 3 meseca!
Foto: AP

Neophodno da jače polovine obezbede i odgovarajuću dokumentaciju

SAMO 300 OČEVA U SRBIJI KORISTI PORODILJSKO: Tata bolovanje može da preuzme od mame tek kad beba napuni 3 meseca!

Društvo

BEOGRAD - Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, odnosno porodiljskog bolovanja, koristi oko 300 očeva u Srbiji, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja.

Ti podaci dobijeni su na osnovu saznanja dobijenih od nadležnih organa lokalne samouprave, kao i ranije rađenih anketa, navode u Ministrastvu i za Kamaticu objašnjavaju da oni ne vode evidenciju da li to pravo koristi majka, otac, usvojitelj, staratelj ili hranitelj deteta, iako je evidentno da pravo uglavnom koristi majka deteta.

foto: AP

Rezultati istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva koje je radio Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović pokazuju da se od 330 anketiranih poslodavaca, samo njih 57 izjasnilo da u njihovoj kompaniji postoje primeri korišćenja roditeljskog odsustva od strane očeva.

Najveći broj očeva na porodiljskom bolovanju zabeležen je u finansijskim institucijama (30,4 odsto). Sa druge strane u gradovima i opštinama situacija je potpuno drugačija. Samo u šest lokalnih samouprava očevi su koristili roditeljsko odsustvo (9,1 odsto od ukupno 66 lokalnih samouprava).

Među privrednim društvima udeo kompanija u kojima postoje primeri da očevi koriste roditeljsko odsustvo jeste 18,3 posto.

Tradicionalna uloga oca još opredeljuje njegovu nezamenljivost na profesionalnom planu, dok je uloga pri podizanju deteta uvek prepuštena majci i njenoj organizaciji porodične i profesionalne sfere života, jedan je od zaključaka ovog istraživanja.

foto: Shutterstock

Porodiljsko bolovanje, inače, očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste. Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su skoro ista dokumentima koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak.

Naime, potreban im je "sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta".

Prema istraživanju Instituta za društvenu teoriju, koje je sprovedeno na teritoriji cele države, a zaključno sa krajem 2007. godine, u periodu za oko godinu i po dana samo 17 očeva iskoristilo je ovu mogućnost.

foto: AP/Ilustracija

U odnosu na pre desetak godina ovaj broj je danas višestruko veći.

"Prilikom podnošenja zahteva roditelji se mogu dogovoriti ko će koristiti pravo po isteku porodiljskog odsustva. Zahtev se podnosi na odgovarajućem obrascu koji se može preuzeti sa sajta ministarstva. Za sve roditelje važno je i da znaju da se zahtev za preuzimanje odsustva mora podneti blagovremeno najkasnije do 8. u mesecu za naredni mesec", objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Navode i da majka i otac svoju odluku ko će biti na porodiljskom odsustvu mogu da menjaju jednom, a onda i još jednom ali samo iz opravdanog razloga.

Kada otac deteta preuzme naknadu plate za vreme odsustva sa rada, radi nege deteta, majci od tog datuma, preuzimanja prava, prestaje pravo na naknadu njene zarade.

Iznos zarade koju će otac na porodiljskom bolovanju dobijati obračunava se identično kao i zarada koju je majka dobijala. Po novom zakonu, ta zarada uplaćuje se direktno na račun oca.

(Kurir.rs/Tanjug/Kamatica/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...