VUČIĆ OBIŠAO VOJNO-TEHNIČKI INSTITUT I PORUČIO MLADIM INŽENJERIMA: Dobro došli na mesto gde se pokazuje koliko se Srbija voli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik razgovarao sa 48 inženjera i oficira u kasarni Žarkovo

VUČIĆ OBIŠAO VOJNO-TEHNIČKI INSTITUT I PORUČIO MLADIM INŽENJERIMA: Dobro došli na mesto gde se pokazuje koliko se Srbija voli

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Vojnotehnički institut, kako bi se obavestio o stepenu realizacije novih razvojnih projekata Instituta i razgovarao sa 48 novozaposlenih inženjera i oficira sa Vojne akademije, kojima je rekao da su došli na mesto gde se pokazuje koliko se voli zemlja.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarstvo odbrane je ranije najavilo da će tom institutu u novembru 2018. biti uplaćena četiri miliona dinara za stimulaciju, kao i da su počela da se ulažu sredstva kako bi se poboljšao materijalni položaj stručnjaka u tom Institutu.

Predsednik Srbije se u obraćanju osvrnuo na, kako je rekao, dva ključna pitanja na kojima treba dalje raditi, a to su znanje i obrazovanje, bez kojeg se ne može napred, i na stanje u vojsci.

1 / 20 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izrazio je zadovoljstvo što je 48 mladih ljudi zaposleno u Institutu, i dodao da bez toga vojska ne može inovativno i tehnološki da napreduje, a što je važno za budućnost naše armije.

Kako je rekao, povećavaće se plate i lakše dobijati stanovi, što će im omogućiti da se posvete državi i njenom napretku i lakši život i za njih i njihovu decu.

Vučić je rekao da je potreban pogled unapred jer samo onaj ko drži glavu visoko i ispred sebe može da napreduje, a onaj koji gleda nazad se sapliće.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Molim vas da gledate napred i da vidite šta možete da uradite za svoju zemlju. Naša vojska je veoma snažna", rekao je predsednik Republike.

On je naveo da se posle svih hladnoratovskih podela u svetu ponovo napravio multipolarni svet i tim više nam je potrebna snažna ozbiljna i odgovorna vojska koja je u stanju da preventivno deluje na svakog agresora, koji će znati da će se suočiti sa moćnom tehnikom i ljudima koji su sposobni da brane svoju zemlju.

Poručio je da se od mladih mnogo očekuje, ali i da će država dati i više nego sto oni od nje očekuju. "Došli ste na mesto gde se pokazuje koliko se Srbija voli. Dobro došli", pozdravio je Vučić novozaposlene u Institutu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vojnotehnički institut osnovan je nakon oslobađanja zemlje - 3. novembra 1948. godine - kao Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije. Jedno od prioritetnih opredeljenja te ustanove bilo je opremanje, razvoj i modernizacija vojske s osloncem na sopstvene snage.

Oni se danas bave istraživanjem i razvojem u oblasti odbrambenih tehnologija. U naoružanje Vojske Srbije prošle godine je uveden prototip širokopojasnog radio-goniometara "hera", komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - UPTM i prototip ogrtača vojničkog maskirnog M-12 iz kompleta lične opreme.

Na završnim ispitivanjima su bili prototip raketnog sistema "morava" (samohodni raketni lanser i logističko vozilo), prototip modernizovanog raketnog sistema "kub", prototip automobila terenskog FAP 8h8, prototip multifunkcijskog upaljača, prototip komplet lične opreme - čizme univerzalne, čizme terenske i kombinezon maskirni, prototip mikrotalasnog malošumnog pojačavača, nulta serija Komplet strelišne opreme sa radio upravljanjem - uređaj za pokazivanje lakih meta, i prototip upaljač trenutno usporenog dejstva.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

To je najveća vojna naučno-istraživačka ustanova i sastavni je deo Ministarstva odbrane Republike Srbije. Razvoj naoružanja i vojne opreme (NVO), kao proizvoda visoke tehnologije, glavni je cilj delovanja VTI-a.

Cilj je do sada uspešno ostvarivan, jer je tokom 70 godina, koliko Institut postoji, za potrebe operativne upotrebe Vojske Srbije osvojeno preko 1.300 sredstava NVO.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pri tome, osvojene su brojne nove tehnologije, mnogi savremeni materijali i nove metode , VTI raspolaže danas sa 24 savremene laboratorije. Neke od njih su od medunarodnog znacaja, neke su jedinstvene na podrucju Balkana, a vecina prevazilazi vojni značaj, pa se mogu smatrati nacionalnim resursom Republike Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track