Održana komemoracija Ninoslavu Krstiću
Foto: Kurir

Održana komemoracija Ninoslavu Krstiću

Društvo -
Krstić je bio čovek sa kojim niste mogli da se zamerite i vojnik vrlo odlučan u obavljanju svojih zadataka, rekao nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nebojša Čović

BEOGRAD - Komemoracija generalu u penziji Ninoslavu Krstiću, predsedniku Foruma za bezbednost i demokratiju, održana je danas u Domu Vojske Srbije.Krstić je preminuo u četvrtak 5. jula na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu u 66. godini, a biće sahranjen danas u podne na beogradskom groblju Orlovača.Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nebojša Čović rekao je na komemoraciji da je Krstića upoznao 2000. godine, kada se otvorilo krizno žarište u rejonu Bujanovca, Preševa i Medveđe.On je rekao da je tada postojao veliki problem u odnosima vojske i policije, ali da je Krstić uspeo da objedini vojne i policijske snage i vrati Vojsku Srbije u kopnenu zonu bezbednosti.

Čović je zamerio predstavnicima političkih partija u Srbiji što nisu prisustvovali komemoraciji, jer kako je rekao, Krstić je svojim delovanjem na jugu Srbije zadužio ovu zemlju i narod."Krstić je bio čovek sa kojim niste mogli da se zamerite i vojnik vrlo odlučan u obavljanju svojih zadataka", rekao je Čović i dodao da je prema Krstiću bila učinjena nepravda, jer je odmah posle vraćanja Vojske Srbije u kopnenu zonu bezbednosti penzionisan.General u penziji Momčilo Momčilović rekao je da je Krstić tokom vojne karijere obavljao najodgovornije dužnosti, od službe u Garnizonu Niš i načelnika štaba u Kosovskoj Mitrovici, do komandanta Združenih snaga u kopnenoj zoni bezbednosti.On je dodao da je Krstić u trenutku penzionisanja obavljao dužnost zamenika predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali da okončanjem vojne službe nije bila okončana i njegova radna karijera.Na čelo komande Združenog sastava Vojske i policije koji je ušao u tampon zonu na jugu Srbije, Krstić je postavljen marta 2001. godine, a sa komandantom Kfora Karlom Kabiđozom potpisao je u ime Vojske sporazum o ulasku u tampon zonu.Smenjen je sa dužnosti komandanta Združenih snaga 2001. godine odlukom predsednika SRJ Vojislava Koštunice, a na zahtev načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića.Krstić je rođen 10. jula 1946. godine u selu Niševac kod Svrljiga.Diplomirao je na najvišim vojnim školama, a tokom vojne karijere obavljao je dužnosti od komandira čete do komandanta korpusa. Postao je general 1994. godine i bio postavljen na mesto komandanta Novosadskog korpusa, a obavljao je i dužnosti načelnika štaba i zamenika komandanta Prve armije i načelnika inspekcije Vojske Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track