MINISTAR KULTURE: Došlo je do propusta, uklonili smo MIKIJA I PAJU!
Foto: Dado Đilas

vladan vukosavljević

MINISTAR KULTURE: Došlo je do propusta, uklonili smo MIKIJA I PAJU!

Društvo -

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas, povodom situacije sa skulpturom "Iznad duge" na izložbi "Kraj i početak", da je došlo do propusta u proceduri, te da je zato Ministarstvo reagovalo.

Ministar je za televiziju N1 rekao da je komisiji Ministarstva koja je odlučivala o izložbi petoro savremenih srpskih umetnika nije predstavljena sporna skulptura "Iznad duge" autora Milorada Miće Stajčića i da taj konkretni rad nije dobio podršku na konkursu, već da se tek kasnije pojavio.

"Bitno je da smo intervenisali na vreme, to je sada sanirano... ;Ništa strašno se nije desilo, to se i dalje nalazi na izložbi, ali ne u izlogu", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da smatra da "mesta za takvu vrstu umetničkih provokacija ima dovoljno" i da ona ne mora biti u izlogu Kulturno informativnog centra Srbije u Parizu.

foto: Milorad Mića Stajčić

Direktor KIC Radolav Pavlović rekao je da u Parizu postoji grupa "zabrinutih" Srba, koji se "brinu već nekoliko puta na isti način" - anonimno fotograsfišu ono što smatraju spornim, onda se to stavi na sajt, to uzimaju novine, a onda reaguju političari.

On je dodao i da je izložba bila dobro posećena.

Umetnik Milorad Mića Stajčić rekao je da je komisija znala da je on provokativni umetnik, da je "spornu" skulpturu izložio, jer nije mogao iz tehničkih razloga da prenese onu koja je prošla na konkursu.

Sporna skulptura Diznijevih junaka uklonjena je iz izloga KIC na zahtev Ministarstva kulture, jer je njen sadržaj neprimeren.

"Ne ulаzeći u prostor slobode umetničkog konceptа, Ministаrstvo kulture i informisаnjа smаtrа dа tаkvа vrstа sаdržаjа nije priklаdnа zа KIC u Pаrizu i predstаvljаnje jedne držаve u svetu. Prostorа zа tаkve umetničke provokаcije imа dovoljno", navelo je Ministarstvo u saopštenju po uklanjanju skulpture.

U izlogu KIC u Parizu više od 10 dana nalazila se skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka, koji izgledaju kao da izvode seksualni čin.

Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas, Foto: Milorad Stajčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track