BIĆE KRIVIČNIH PRIJAVA ZBOG POGIBIJE RADNIKA NA GRADILIŠTU U CENTRU BEOGRADA: Odgovornima preti 12 godina zatvora
Foto: Marina Lopičić

odgovornost!

BIĆE KRIVIČNIH PRIJAVA ZBOG POGIBIJE RADNIKA NA GRADILIŠTU U CENTRU BEOGRADA: Odgovornima preti 12 godina zatvora

Društvo -

Vršilac dužnosti direkora Inspektorata za rad Stevan Đurović izjavio je danas da postoji osnov za podizanje krivične prijave protiv podizvođača i izviđača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik.

Đurović je rekao da je Inspektorat u stalnom kontaktu sa tužilaštvom i poručio da će biti podnete krivične prijave protiv svih koji su napravili propuste na gradilištu.

Izvođač radova na gradilištu u centru Beograda gde je nastradao radnik kad se na njega srušio zid je Ernergo grupa, a podizvođač Anker bau iz Boljevca. Nastradali radnik nije imao ugovor o radu.

Prema rečima Đurovića, za sada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.

Kao je objasnio, zakonom su u za takve slučajeve predviđene kazne 12 godina zatvora i novčana kazna od 800.000 dinara do dva miliona dinara.

"Kada bi neko zbog takvih propusta otišao u zatvor ili bio osuđen na najtežu kaznu sigurno bi imali manje radnika koji bi radili na crno, a ljudi bi se lakše odlučivali da prijave poslodavce", rekao je Đurović.

On je dodao da nadležnost Inspektorata za rad prestaje kada pokrene prekršajne ili krivične prijava i tada se očekuje postupanje sudova.

Đurović je istakao da je, prema podacima za 2017. godinu, zastarelo 30 odsto zahteva za izricanje novčane kazne, koji bi doneli budžetu prihode od 116 miliona dinara.

"Da su naplaćene sve kazne na osnovu zahteva Inspektorata u prošloj godini bi to donelo prihode budžetu od 1,7 miijardi dinara", rekao je on i dodao da očekuje da ubuduće pravosudni organi budu uspešniji u kažnjavanju onih koji nesavesno postupaju.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track