LONČAR: Roditelji, imamo novca za bolesnu decu!
Foto: Dragana Udovičić

Država će pomoči bolesnim mališanima

LONČAR: Roditelji, imamo novca za bolesnu decu!

Društvo -

Svi pacijenti, među kojima prednost imaju deca i mlađi od 18 godina, koji boluju od neke retke bolesti, stanja ili povreda koje ne mogu uspešno da se leče u Srbiji, mogu da se obrate specijalnom budžetskom fondu koji će platiti njihovo lečenje u inostranstvu, ako za to postoje indikacije.

Država je nedavno uplatila sredstva za lečenje malog Dušana Todorovića (4), koji je oboleo od teškog oblika karcinoma nadbubrežne žlezde, u Španiji, gde dečak trenutno radi analize i čeka početak terapije, ali i još šestoro dece, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar skrenuo je pažnju da javnost nije dovoljno upoznata s postojanjem fonda, jer se zainteresovani ne prijavljuju.

foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić

- Ovo je sistemsko rešenje, da ne morate da idete na SMS. Šta je dovoljno? Ja znam da je šok kad roditelj sazna da njegovo dete ne može da se leči, suzi se svest, ja samo molim sve, ljude koji se nađu, svi, dovoljno je da uzmete to od dokumentacije što imate, da pošaljete na budžetski fond... Ne maltretiramo više roditelje, već od lekara, od klinike tražimo, da vidimo sve o detetu, šta se dešavalo. Pitamo roditelje da li imate gde dete da pošaljete na neku kliniku... Nije idealno, jer se ne prijavljuju. Stvorili smo sve preduslove. Apelujemo na sve, moramo da istrajemo u tome da se to primeni - rekao je Zlatibor Lončar i dodao da budžet ove godine iznosi oko dve milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, u izradi je i protokol za hitne slučajeve, koji bi proces ubrzao na 48 sati i najugroženijoj deci za prevoz u inostranstvo na raspolaganje stavio avion Vlade Srbije.

- Ne samo da smo slali pacijente u inostranstvo nego je mnogo stranih stručnjaka dolazilo ovde da leči tu decu, što je bolje, jer su deca ovde, a naši lekari mogu da nauče nešto. Takođe je i 241 uzorak poslat na genetsko ispitivanje krvi jer je teško nekad doći do dijagnoze - rekao je Lončar.

Ministarstvo zdravlja osnovalo je 2014. godine budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji radi obezbeđivanja dodatnih sredstava za lečenje retkih bolesti koje su izlečive, a koje ne mogu da se leče u Srbiji, pod uslovom da RFZO ne može da obezbedi dovoljno sredstava.

Za dodelu sredstava iz budžetskog fonda potrebno je: - Da su iscrpljene mogućnosti lečenja u RS ili da nije moguće ustanoviti dijagnozu u zemlji - Da u inostranoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je predloženo lečenje postoji mogućnost za uspešno lečenje - Da je predloženo lečenje naučno dokazano i prihvaćeno u praksi i ne predstavlja eksperimentalni oblik lečenja - Da će lečenje dovesti do poboljšanja kvaliteta života pacijenta - Da u RFZO ne postoji mogućnost za upućivanje lica na lečenje u inostranstvu iz ovog fonda

Šta roditelji treba da urade:

- Dokumentacija koju roditelji poseduju šalje se Fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji - Fond od klinika i lekara traži kompletnu dokumentaciju o toku bolesti - Kontaktiraće se sa inostranim klinikama - Komisija za dodelu sredstava iz Fonda odlučuje o svakom zahtevu

Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim centrima su: - neurološke bolesti, cerebralna paraliza, teška oboljenja krvnih sudova mozga - bolesti lokomotornog sistema - hemato-onkološka oboljenja - stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece

Brojke

  • 208.186.051 dinar utrošen je iz fonda u 2018.
  • 42 zahteva za lečenje odobrena su tokom ove godine
  • 69 uzoraka poslato je u inostrane laboratorije na genetska i metabolička ispitivanja
  • 127 zahteva za lečenja odobreno je od postojanja Fonda 2014. godine

(Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track