IVKOVIĆ: U Srbiji retke otmice dece, policija postupa hitno u ovakvim slučajevima
Foto: Beta

koriste se sva raspoloživa sredstva

IVKOVIĆ: U Srbiji retke otmice dece, policija postupa hitno u ovakvim slučajevima

Društvo -

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas da pripadnici policije postupaju odmah i hitno u svim slučajevima nestanka dece, napominjući da je neophodno praviti razliku između krivičnog dela otmice i bežanja od kuće zbog neslaganja sa roditeljima, starateljima, zbog loših ocena, ljubavi, bežanja iz socijalnih ustanova.

"U javnosti se često na pogrešan način to interpretira i tako stvara potpuno lažna slika, pa često imamo naslove kako je nestalo više stotina dece", rekla je Popović Ivković ističući da su otmice u Srbiji jako retke.

Kada se radi o potencijalnom krivičnom delu, policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah preduzima sve hitne mere koje joj stoje na raspolaganju.

"Često uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljujemo fotografiju nestalog deteta i koristimo sva raspoloživa sredstva javnog informisanja, kao i socijalnih mreža. Mi imamo, takoreći, naš 'Amber Alert'", navela je državna sekretarka.

Ona je istakla da su u Srbiji otmice dece veoma retke, ali da se svi slučajevi sa posebnom pažnjom procenjuju, kako bi se utvrdio neposredni rizik.

Pojasnila je da je "Amber Alert" neprofitna organizacija koja okuplja oko 20 evropskih zemalja.

"Članice Evropske unije, tačnije Slovenija, Austrija, Hrvatska i Mađarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zemalja u svetu. MUP Srbije naravno razmatra mogućnost uvođenja 'Amber Alert sistema', rukovodeći se, pre svega, našim zakonodavstvom i vodeći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti", ukazala je Popović Ivković.

Taj sistem, kako je dodala, podrazumeva da građani budu dodatna pomoć policiji u pronalaženju otetog maloletnog lica.

"Mi to već činimo, kao što rekoh, u situacijama kada procenimo da je to neophodno. Uz saglasnost roditelja ili staratelja objavljuje se fotografija maloletne osobe i svi detalji koji bi pomogli u efikasnom pronalaženju deteta", rekla je Popović Ivković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track