DEVET VEKOVA OD OSNIVANJA VITEŠKOG REDA: Vitezovi templari čuvaju srpsko blago
Foto: Profimedia

Proslava

DEVET VEKOVA OD OSNIVANJA VITEŠKOG REDA: Vitezovi templari čuvaju srpsko blago

Društvo -

Vodeći templari iz čitavog sveta bili su gosti našeg glavnog grada i Vitezova templara Srbije, povodom proslave 900 godina od osnivanja ovog viteškog reda.

S obzirom na to da je Srbija prva pravoslavna zemlja koja je osnovala svoj templarski red i proširila ga na Bugarsku, Grčku i Rusiju, srpskim templarima ukazana je čast da budu domaćini svih čuvara hrišćanstva u svetu.

Dragutin Zagorac, veliki prior Srbije, istakao je da su u protekloj sedmici delegati iz više od 20 zemlja članica međunarodne templarske organizacije Suvereni vojni red jerusalimskog hrama (OSMTH), koja broji više od 5.000 vitezova i dama, obilazili Srbiju i upoznavali se sa domaćom kulturnom baštinom, ali i izabrali svoje novo rukovodstvo - velikog majstora i velikog sekretara.

Najviše rukovodstvo OSMTH složno je da će i u narednom periodu raditi na tome da se Srbiji vrate kulturna blaga koja su ukradena i obnove ona koja su uništena.

Za zaštitu naše kulturne baštine na Kosmetu naročito aktivno se diplomatskim sredstvima zalaže Veliki priorat Srbije, čiju je deklaraciju o zaštiti hrišćanske baštine na Kosovu i Metohiji OSMTH prosledio u UN i Unesko, nakon čega je Unesko odbio da primi Kosovo u članstvo.

- Srpski templari nisu masoni niti tajno društvo, već javna registrovana organizacija u Srbiji i članica OSMTH sa sedištem u Ženevi. Naši članovi su ugledni ljudi. Bavimo se ekumenizmom, radimo na zbližavanju, saradnji i pomirenju svih hrišćanskih naroda, kao i humanitarnim aktivnostima - istakao je za Kurir Zagorac, koji je i šef misije OSMTH u UN.

Red vitezova templara Srbije osnovao je 2000. u Beogradu Velikog priorat Austrije. Odlukom najvišeg templarskog tela Velikog magistralnog veća OSMTH, Vitezovi templari Srbije proglašeni su Velikim prioratom 2003. Rukovodstvo ove organizacije sada čine veliki prior Dragutin Zagorac, ugledni biznismen, njegovi zamenici Milan Lajhner i Zoran Radman, veliki maršal Petar Boracev i veliki sekretar Nenad Mihajlović. Srpski templari se okupljaju u svom hramu u Beogradu, u manastiru Velika Remeta, u dvorcu Fantast i Soko-gradu.

Hristova policija Zaštita hodočasnika

Navršilo se devet vekova otkako je devet vitezova, predvođeno Igoom de Pejenom, prvim templarom i velikim majstorom, 1118. godine odlučilo da štiti hodočasnike na njihovom putu po Svetoj zemlji. U početku poznati kao siromašni vitezovi Isusa Hrista i Solomonovog hrama, s vremenom su ovi zaštitnici hrišćana i hrišćanstva postali vitezovi hramovnici ili templari.

Brojke

  • 210 članova ima Veliki priorat Srbije
  • 18 godina postoje Vitezovi templari Srbije
  • 900 godina prošlo je od osnivanja reda templara

Kurir.rs/Sanja Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track