SRBIJA TOPLIJA OD KRITA, DUBROVNIKA I BARA: Evo zašto smo danas bili NAJTOPLIJA zemlja Evrope!
Foto: Filip Plavčić

rekorderi

SRBIJA TOPLIJA OD KRITA, DUBROVNIKA I BARA: Evo zašto smo danas bili NAJTOPLIJA zemlja Evrope!

Društvo -

Sa vrednostima iznad proseka za ovo doba godine i temperaturama i do 27 stepeni Srbija je danas jedna od najtoplijih zemalja u Evropi, a kako najavljuju prognostičari RHMZ ovu "laskavu titulu" nosiće i tokom cele naredne nedelje.

Tako je u Beogradu živa u termometru danas dostigla 26. podeok, a u Novom Sadu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici za stepen je više.

Podjednako je toplo i u drugim gradovima kao što su Kraljevo, Loznica, Valjevo i Kragujevac gde prosečne temeoprature prelaze 25 stepeni.

Pravim letnjim temperaturama mogu se pohvaliti tek poneki i to u "komšiluku" budući da su slične vrednosti zabeležene i u Banja Luci, Zagrebu, ali i u Tirani i Atini.

Nešto niže vrednosti zabeležene su u Budimpešti, Bukušreštu i Đenovi u kojima je temperatura malo ispod ili oko 20 stepeni.

Iz RHMZ objašnjavaju da je za ovaj period normalno da primorski gradovi imaju nešto niže temeprature u odnosu na kontinenatalne, zbog čega su mnogi gradovi u Srbiji topliji od Bara, Dubrovnika ili onih na Kritu.

Međutim, mnoge je iznenadila niska temperatura u gradovima poput Madrida, Barselone i Lisabone, u kojima je i za 10 stepeni hladnije u odnosu na Srbiju.

- Priliv toplog vazduha zahvatio je Apeninsko i Balkansko poluostrvo kao i istročni mediteran i zato u gradovima na tom području beležimo visoke temperature. Nasuprot tome, u gradovima Šanije i Portugala imamo neobično niske temeprature uslovljene dolaskom hladnije vazdušne mase sa Atlantika - objašnjava prognostičar RHMZ-a Mirjana Gulan.

U narednim danima pored visokih temepratura, meteorolozi upozoravaju imaćemo prisustvo jakih olujnih vetrova, ali će biti veoma toplo za ovo doba godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track