Najnovije vesti

ZASTRAŠUJUĆI BIZNIS: Prodaju lutalice za seks i mučenja u Evropi!
Foto: Reuters/Ilustracija

Monstruozno

ZASTRAŠUJUĆI BIZNIS: Prodaju lutalice za seks i mučenja u Evropi!

Društvo

Čak 450 pasa lutalica koji su sakupljeni na ulicama širom Srbije nelegalno je prošvercovano preko granica u zemlje Evropske unije, gde se sumnja da su prodavani za pseće bordele, testove municije i hemijskih proizvoda, ali i takozvane snaf filmove, odnosno filmove sa stvarnim ubistvima!

Kako tvrde izvori Kurira, određene veterinarske klinike imaju već ustaljeni, dugogodišnji sistem šverca pasa, po kom ih prvo sakupljaju po ulici, čipuju, zatim deo njih oglašavaju za usvajanje u inostranstvu, da bi životinje zatim nelegalno prevodili preko granice.

- Da biste psa prevezli preko granice, potrebno vam je mnoštvo papira, od kojih je najvažniji potvrda o vakcinaciji protiv besnila ili takozvani titar test da bi životinja uopšte dobila sertifikat. Iz Uprave za veterinu su nam potvrdili da su izdali taj sertifikat za 10 pasa, i to uglavnom kučića diplomata, a u veterinarskim registrima EU nađeno je čak 450 pasa koji su čipovani na izvesnu G. I.! Na nju, njenog muža ili njihovo društvo za zaštitu životinja je inače čipovano 1.390 pasa, a sumnja se da je ona jedan od najvećih "izvoznika" pasa, sa najdužim stažom - kaže Vladimir Matić, čija je mešanka Aleks nestala iz ordinacije G. I. u koju ju je doveo radi oporavka od operacije. G. I. mu je saopštila da je psa udomila i zamolila ga da izađe iz ordinacije.

Prema njegovim rečima, u inostranstvu postoje kupci koji insistiraju baš na mešancima iz Srbije, koje zatim preprodaju za razne potrebe. - Jedan od pasa kog je ova veterinarka "udomila" nakon nekoliko dana je osvanuo na sajtu za prodaju Ibej po ceni od 300 evra. Sumnjamo da ti psi prvo završavaju u sabirnim centrima, odakle ih ljudi posle za veliki novac kupuju i za pseće bordele, ali i da bi izvodili različite eksperimente na njima. Prema govorkanjima u zaštitarskim krugovima, sistem je da se 20 do 30 pasa kombijem preveze do Subotice, zatim rasporede u taksije, po pet u svakom, i tako prevezu preko Kelebije. Taj granični prelaz ne obavlja tako detaljan pretres, posebno ako vozila imaju strane registracije - otkriva Matić za Kurir.

Prema Matićevim rečima, G. I. je preregistrovala na sebe čip koji je njegov pas imao na društvo za zaštitu životinja, a kao mesto preregistracije navela je ime poznate veterinarske ordinacije, jer je njena nelegalna.

Na telefon koji je naveden na sajtu veterinarske klinike koju drži G. I. javila se gospođa koja je objasnila da je to samo uslužni telefon, ali da će naša pitanja i broj telefona biti preneseni dalje. Do zaključenja ovog broja G. I. nije stupila u kontakt s redakcijom Kurira.

Elvir Burazerović Postoje indicije da se ovo dešava

Predsednik Orke Elvir Burazerović kaže za Kurir da su do ovog udruženja stizale određene prijave i sumnje građana da se naši psi lutalice prodaju u inostranstvu. - Doduše, niko nikad nije optuživao veterinarske klinike, već različita udruženja za zaštitu životinja. Postoje indicije da se ovakve stvari dešavaju, i to mnogo više nego što smo mislili, ali ne posedujem nijedan dokaz za to. Ima mnogo izvoznika pasa, neki to rade iz najbolje namere kako bi im obezbedili dom, dok za neke postoji osnovana sumnja da to rade zbog ličnog interesa, čime zloupotrebljavaju životinje - rekao je Burazerović.

Jelena Pronić/Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...