ŠARČEVIĆ: Svi segmenti obrazovanja na zdravim su nogama
Foto: Zorana Jevtić

ministar prosvete

ŠARČEVIĆ: Svi segmenti obrazovanja na zdravim su nogama

Društvo -

Svi segmenti obrazovanja u Srbiji postavljeni su na čvrstim osnovama zahvaljujući reformi koja se sprovodi u poslednje dve godine, a cilj je da obrazovni sistem po kvalitetu bude u rangu onih u visoko razvijenim zemljama, zaključeno je danas na međuministarskom Savetu za praćenje i usmeravnje reforme u oblasti obrazovanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglasio je da je prioritet ministarstva kvalitetno obrazovanje dostupno svima, a da je svaka strukturna pomoć reformi dobro došla.

"Da bi se to desilo radimo veoma intenzivno. Postavljamo sve stvari na vrlo temeljne osnove. Ne ide sve istim tempom i brzinom, jer je to nemoguće, ali mislim da ne postoji deo obrazovanja koji nije postavljen na zdrave noge", kazao je ministar prosvete.

On je kazao da se s reformom obrazovanja kasnilo nekoliko decenija, ali da su svi problemi prevaziđeni uz mnogo napora i malo novca.

Šarčević je podsetio da je rađeno, između ostalog, na novom kurikulumu, reformi gimnazija, inkluzivnim merama i sistemima za osiguranje i praćenje kvaliteta.

Ministar je kazao da je trenutno akcenat na reformi srednjeg stručnog obrazovanja zbog čega je juče formiran Savet za srednje stručno obrazovanje, kao i reformi visokih strukovnih škola koje bi trebalo više da budu povezane sa privredom.

Istakao je da se intenzivno radilo na formiranju Agencije za kvalifikaciju za koju je, kako je rekao, obezbeđen prostor, izabran upravni odbor, a formirano je i 12 Sektorskih veća.

"Stvorena je osnova da ta Agencija počne da radi", kazao je Šarčević.

On je naveo i da je ministarstvo složeno, jer je u njegovom sastavu i nauka, o kojoj danas nije bilo reči.

foto: Beta/Miloš Miškov

Sastanku su prisustvovali i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đoređević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, kao i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ignjatović je ukazala na značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja, jer ima efekat na povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva.

"Veoma je važno da reforma odgovori i na zahteve tržišta rada", kazala je Ignjnatović.

Pomoćnica ministra finansija je kazala da je Srbija zauzela 27 mesto od 157 zemalja kada je reč o Indeksu ljudskog kapitala, koji je razvila Svetska banka.

Govoreći o Sektorskoj budžetskoj podršci ona je rekla da je plan da limit za prosvetu bude uvećan.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je ocenio da je urađen dobar posao.

"Delim Vašu ambiciju za Srbiju i vaš humani pristup. Želim Vam da nastavite svoj rad na pravom putu", poručio je Fabrici.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić/Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track