VOZAČI, SPREMAJU SE PAPRENE KAZNE ZA DIVLJANJE PO AUTO-PUTU: Evo koliko je to para i poena, a uvodi se i novo dozvoljeno vreme prolaska
Foto: Ministarstvo građevine i saobraćaja

U planu novi penali za prekoračenje brzine

VOZAČI, SPREMAJU SE PAPRENE KAZNE ZA DIVLJANJE PO AUTO-PUTU: Evo koliko je to para i poena, a uvodi se i novo dozvoljeno vreme prolaska

Društvo -

BEOGRAD - Novi sistem kazni za prekoračenje brzine na auto-putevima Srbije u pripremi je, a cilj je da se poveća bezbednost u saobraćaju i smanji srednja brzina.

Naime, uvode se nove kazne za prekoračenje i novo dozvoljeno vreme prolaska. Za deonicu Beograd (Stara Pazova) - Subotica (132,62 km) dozvoljeno vreme prolaska biće sat vremena i šest minuta, za Beograd (Vrčin) - Niš (202,87 km) to će biti sat i 47 minuta, a za deonicu Beograd (Šimanovci) - Šid (76,25 km) dozvoljeno vreme prolaska biće 38 minuta.

Kazna za prekoračenje brzine do 20 km/h iznosiće 3.000 dinara. Ako vozač bude vozio do 40 km/h iznad dozvoljene brzine na autoputu moraće da plati 5.000 dinara. Za vožnju koja je do 60 km/h iznad dozvoljene granice kazna će iznositi između šest i 20 hiljada dinara, tri kaznena poena i mesec dana zabrane vožnje. Za prekoračenje brzine do 80 km/h vozači će morati da plate između 15 i 30 hiljada dinara, šest poena i biće im zabranjena vožnja na tri meseca.

Saobraćajna policija krenula je početkom aprila ove godine sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Stbiji. Prvo su na taj način sankcionisani vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/h na deonici Šimanovci-Šid,a potom i na delovima puta između Beograda i Niša i Beograda i Subotice.

foto: M.S.

Sada se planira postavljanje savremene opreme na relaciji Beograd - Niš. Ova oprema će snimati saobraćaj i omogućiti merenje prosečne brzine na pet mesta u svakom smeru. Reč je o portalima koji će biti postavljeni na relacijama gde nema stajališta i gde nije dozvoljeno zaustavljanje vozila. Na taj način vozači neće moći da gašenjem motora i odmaranjem prosečnu srednju brzinu prilagode dozvoljenoj.

U sklopu novog sistema, vozači će ubuduće biti obaveštavani o svim problemima na putu, bilo da su u pitanju magla, ledena kiša, snežni nanosi ili udesi.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track