EVO KOLIKO ĆE U 2019. RASTI PLATE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Lekarima povišica 6.600, a nastavnicima 5.200 dinara
Foto: Shutterstock

Istražujemo

EVO KOLIKO ĆE U 2019. RASTI PLATE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA: Lekarima povišica 6.600, a nastavnicima 5.200 dinara

Društvo -

Najveće povećanje plata u sledećoj godini dobiće zdravstveni radnici, i to u proseku 6.600 dinara, dok će primanja zaposlenih u policiji u proseku biti veća za 6.570 dinara.

Vojnici će od 1. januara dobiti povišicu od 5.580 dinara, a prosvetari u proseku 5.220 dinara. Za oko 5.000 dinara biće veća plate poreznicima i carinicima, dok će svim ostalim zaposlenima u državnoj upravi zarade porasti u proseku oko 3.700 dinara, pokazuje računica na osnovu najavljenih procentualnih povećanja iz Uputstva za pripremu budžeta u 2019, koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Ovim uputstvom, podsetimo, ministar finansija Siniša Mali isplanirao je povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od sedam do najviše 12 odsto, koliko će dobiti medicinske sestre i tehničari, a koji su do sada bili i platežno najviše zakinuti. Prema računici Fiskalnog saveta, plate zdravstvenih radnika su za preko 30 odsto manje od primanja zaposlenih u MUP. Zbog toga je preporuka Fiskalnog saveta i bila da povećanje dobiju oni resori koji najviše zaostaju u visini primanja, ali su fiskalci smatrali i da bi plate trebalo povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima.

Stav Fiskalnog saveta podržava i ekonomista Danilo Šuković iz Instituta za društvena istraživanja, koji smatra da država mora da stvori sistem nagrađivanja prema doprinosu radu.

foto: Beta

- Treba da se nagrade oni koji su produktivniji, koji nose posao i čija je struka deficitarna, a ne da svi dobiju linearno, jer to znači povećanje troškova, a bez nekog efekta na efikasnost državne uprave - ocenjuje Šuković.

On je ipak saglasan da je povećanje zarada u javnom sektoru potrebno nakon duge stagnacije i zbog niskog životnog standarda, ali napominje da se mora voditi računa i o platama u privatnom sektoru. - Treba koristiti svaku priliku za rast plata i poboljšanje životnog standarda građana, ali privredni rast treba da se zasniva na razvoju privatnog sektora, a ne samo na rastu potrošnje - zaključuje Šuković.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track