POČEO VANREDNI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Očekuje se da će teme biti Kosovo i crkveni raskol u Ukrajini
Foto: Stefan Jokić

PRVI PUT POSLE OSAM GODINA

POČEO VANREDNI ARHIJEREJSKI SABOR SPC: Očekuje se da će teme biti Kosovo i crkveni raskol u Ukrajini

Društvo -

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve počeo je danas rad u Beogradskoj patrijaršiji, rečeno je Tanjugu u info službi patrijarha Irineja.

Sabor je počeo svetom arhijerejskom liturgijom i činom priziva Svetog duha u Patrijaršijskoj kapeli, a posle toga u Patrijaršijskom dvoru usledio je radni deo i u toku je utvrđivanje dnevnog reda.

foto: Beta/Miloš Miškov

Očekuje se da bi Sabor mogao da traje nekoliko dana.

Arhijereji su se na vanrednom zasedanju Sabora SPC, u patrijaršiji, okupili prvi put nakon osam godina. Saboru predsedava prvi među jednakima, patrijarh Irinej.

Liturgiju pred početak radnog dela Sabora služio je episkop šumadijski Jovan uz sasluženje episkopa istočnoameričkog Irineja i slavonskog Jovana, kao i protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, jereja Ivana Štrbačkog i protođakona Stevana Rapajića.

Amfilohije: Pitanje KiM ponovo u okvir međunarodnog prava

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će pitanje Kosova biti vraćeno u okvir međunarodnog prava, Rezolucije Saveta bezbednosti UN i svih međunarodnih pravila o pitanjima granica.

On je za podgorički portal IN4S podsetio da SPC često iznosi stav po pitanju Kosova i Metohije, te da se u poslednjoj poruci Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, kako navodi, odlučno suprotstavila bilo kakvom razmatranju pitanja razgraničenja.

foto: Zorana Jevtić

"Mi još uvek uopšte ne znamo šta to razgraničenje podrazumeva. Ono što je sigurno je da Crkva ne može da se odrekne svog mesta na KiM, svog istorijskog postojanja, ali i istorijskog postojanja srpskog naroda tamo", rekao je mitropolit.

Čitava naša istorija, kaže, duhovnost naše crkve, našeg naroda i naše države zasnovani su na KiM.

Amfilohije navodi i da dve trećine svetskog stanovništa nije priznalo nezavisno Kosovo.

"Nadam se da će nam svi oni pomoći, da će uz nas biti i one evropske zemlje koje nisu podržale Kosovo uprkos pritiscima SAD", rekao je mitropolit.

Inače, u Beogradu se danas, nakon osam godina, održava vanredna sednica Sabora SPC, koja je sazvana proletos na temu crkvene prosvete.

Očekuje se, međutim, da će se na dnenom redu ove sednice naći I pitanje KiM, kao i novonastala situacija nakon što je Vaseljenska patrijaršija, mimo pravila, dodelila autokefalnost ukrajinskoj crkvi, koja se u većem delu sestrinskih crkava smatra raskolničkom.

foto: Dragana Udovičić

Grupa intelektualaca Saboru SPC: KiM se ne sme otuđiti

Učesnicima Sabora Srpske pravoslavne crkve danas se obratila grupa srpskih intelektualaca i crkvenih velikodostojnika, koji su poručili da se pola godine od poruke Svetog arhijerejskog sabora o KiM stanje pogoršalo, te da je realna opasnost od predaje pokrajine.

Potrebno je da SPC upozori i jasno kaže da niko ne sme ništa da potpiše, navode u pismu Saboru, i dodaju da veruju da je ovo poslednja prilika da se nešto uradi, te da ako se ona ispusti svi će snositi odgovornost, "ali u praznom prostoru nepopravljivog i možda najvećeg istorijskog poraza".

Potpisnici obrazlažu da su najviši državni funkcioneri u javnost ubacili misao o razgraničenju Srba i Albanaca u pokrajini, što bi, navode, omogućilo najpre formalno priznanje lažne države Kosovo od strane Srbije, a potom i priključenje tog dela srpske teritorije velikoj Albaniji.

Navode i da je tekuća zvanična retorika o Kosovu i Metohiji obavijena velom tajne.

Među potpisnicima obraćanja učesnicima Sabora SPC nalaze se Matija Bećković, Ksenija Božović, Alek Vukadinović, arhimandrit Gavrilo, Božidar Delić, Marko Jakšić, Slaviša Ristić, narodni poslanik sa Kosova i Metohije, Slobodan Samardžić, Kosta Čavoški i drugi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track