SUDBINA LJUBICE P. RASTUŽILA SRBIJU: Evo šta se dešava s bakom o kojoj pored šestoro dece niko ne želi da brine!
Foto: Shutterstock

TRAGIČNO

SUDBINA LJUBICE P. RASTUŽILA SRBIJU: Evo šta se dešava s bakom o kojoj pored šestoro dece niko ne želi da brine!

Društvo -

Traže mogućnosti... Jedna od opcija za staričino zbrinjavanje je hraniteljstvo, ali ukoliko se ne pronađu adekvatni uslovi, radiće se na tome da se Ljubica P. trajno zbrine u gerontološkom centru.

Nakon skoro mesec dana provedenih u bolnici, 87-godišnja baka Ljubica P. iz planinskog sela Prvonek, koju niko od šestoro njene dece ne želi da prihvati nakon bolničkog lečenja, našla je svoj privremeni dom.

Baka je u utorak prebačena u Prihvatilište Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju. U Prihvatilištu navode da je po dolasku bila prisebna i da je na pitanje kako je i da li je gladna odgovorila da je dobro, da je ručala, a zatim je zaspala.

Ivana Tasić, direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, kaže da će baka u toj ustanovi imati sve potrebne uslove i negu do nekog trajnijeg rešenja i smeštaja u Domu za stare, o čemu će odlučiti Centar za socijalni rad.

- Baka je danas u saradnji sa Centrom za socijalni rad i voditeljem koji radi na njenom slučaju smeštena kod nas u Prihvatilište za odrasla i stara lica. Nije sama, pod nadzorom je u toploj sobi. Mi imamo lekara i medicinsku sestru. Njoj je trenutno najneophodnija zdravstvena nega, to je prvo, a sve ostalo što se tiče higijene, hrane i smeštaja ima ovde - kaže Tasićeva.

Na interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju starica je primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom. Kad je došlo vreme da izađe iz bolnice, niko od njene dece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni. Ona je u teškom stanju, slepa i nepokretna, s dekubitusom po telu, zbog čega joj je potrebna tuđa nega i pomoć.

Centar za socijalni rad podneo je protiv njene dece krivične prijave. Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, kad deca ne žele da se staraju o svom roditelju iznad 65 godina, Centar je u obavezi da pokrene krivični postupak.

- Mi smo preuzeli zbrinjavanje bake Ljubice P. iz Prvoneka. Krivične prijave su podnete i sud će dati završnu reč - kaže za Kurir Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju. Ona dodaje da je jedna od opcija za bakino zbrinjavanje hraniteljstvo. Ukoliko se ne pronađu adekvatni uslovi, radiće se na tome da se baka zbrine trajno u gerontološkom centru.

- Sramota je da pored šestoro dece država brine o njoj, žao mi je što se to dešava - samo je jedan od komentara radnika Centra upućenih u tužnu sudbinu bake Ljubice.

Bruka

TVRDE DA NISU U MOGUĆNOSTI

- Socijalni radnik koji radi na predmetu pronašao je najpre jedno od šestoro bakine dece, a razgovor je dosad obavljen sa njih troje. Međutim, deca nerado daju informacije jedni o drugima i nisu spremni za saradnju.

To je Centru dodatno otežalo rad, dosta vremena je izgubljeno. Njena deca su upozorena da će biti podnete krivične prijave. Nikakve konkretne informacije od dece nismo dobili o tome da li će oni preduzeti bilo kakve aktivnosti u zbrinjavanju svoje majke. Izjasnili su se da nisu u mogućnosti da brinu o majci, upućujući nas na ostalu braću i sestre - objašnjava Dragana Arsić.

Kurir.rs/Tatjana Stamenković/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track