NEDOSTATAK JODA U ISHRANI JE OPASAN: Ovo su simptomi, reagujte na vreme
Foto: Promo

NEDOSTATAK JODA U ISHRANI JE OPASAN: Ovo su simptomi, reagujte na vreme

Društvo -

Kad štitasta žlezda proizvodi previše hormonaT3 i T4, organizam radi prebrzo, što se prepoznaje po uznemirenosti, razdražljivosti, nesanici, mršavljenju, lupanju srca, povišenom pritisku...

foto: Promo

Nasuprot njima, simptomi usporenog rada štitaste žlezde ili hipotireoze su hroničan umor, depresija, gojaznost, porast masnoća u krvi, hroničan zatvor, zimogrožljivost, suva kosa, staračka koža... Trudnice ne smeju dozvoliti manjak joda u ishrani kako bi umanjile šansu da rode decu koja će kasnije imati poteškoće s fizičkim razvojem i razvojem mozga. Hipotireoza je najčešći pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu, ali i jedan od uzroka bračnog steriliteta.

foto: Profimedia

Prevencija je jednostavna: svakodnevni unos joda u dovoljnim količinama – 150 mikrograma, a kod trudnica i tokom dojenja minimalan dnevni unos joda treba da bude 300 mikrograma. Namirnice s većom količinom joda su sveža morska riba i alge a od povrća blitva, bela repa, tikvice, beli krompir i beli luk. Odličan izvor joda je mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom, jer organizam lakše koristi jod iz vode nego iz hrane. Decembar je bogat slavljima i kalorijama pa je najlakši način da ubrzate varenje gazirana voda.

Minaqua mineralna voda sadrži prirodno rastvoren jod i jedina je voda na ovim prostorima sa ovakvim mineralnim sastavima. Još davne 1912. godine osvojila je velike zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom”Franc Jozefova voda”. Više od 100 godina-tradicionalno najbolja MINAQUA.

(Promo - tekst / Foto:Profimedia,Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track