MERILO NAŠEG USPEHA JE RAD: Žene na ključnim pozicijama u MUP
Foto: Privatna Arhiva

RAVNOPRAVNOST

MERILO NAŠEG USPEHA JE RAD: Žene na ključnim pozicijama u MUP

Društvo -

Sposobnost Preko 42.000 zaposlenih radi u MUP, a žene čine 25 odsto. Saradnice ministra policije Nebojše Stefanovića priznaju da je šef zahtevan, ali ceni rezultate i delima pokazuje da se zalaže za punu rodnu ravnopravnost

Iako se smatra tradicionalno muškim resorom, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića četvrtina zaposlenih su žene, koje su sada i na ključnim pozicijama u policiji.

Državni sekretar MUP Biljana Popović Ivković kaže da ministar Stefanović očekuje predanost poslu, ali da ume da ceni posvećenost i rad.

- On snažno podržava ulogu žena u MUP i pristupa im s velikim poštovanjem. Žene u MUP čine 25 odsto zaposlenih, dok procentualno prednjače među ministrovim najbližim saradnicima. Svakako da nije lako biti žena i majka i na poslu od jutra do mraka. Ulažemo maksimalne napore da istovremeno budemo uz svoje porodice, a da posao, s druge strane, ne trpi - kaže Popović Ivković i dodaje da je ministar radoholik i da je u MUP neprekidno, te je takva sudbina i njegovih saradnika.

Gotovo pet godina provedenih u ovom ministarstvu za nju su, kako ističe, veliko životno iskustvo:

- Mnogo toga je urađeno i za građane Srbije, ali i za policijske službenike, koji neprekidno brinu o njihovoj sigurnosti i tih rezultata ne bi bilo da nije posvećenosti i velikog zalaganja našeg ministra. Verujem da i ovaj posao, kao i sve druge, žene mogu da obavljaju jednako dobro kao muškarci. Sve nas u MUP podjednako pogađaju ljudske sudbine i nesreće, strepimo za svako dete, svaki život, istrajno se borimo protiv svih vidova nasilja, jer smo svi odlučni da iskorenimo to zlo.

Katarina Tomašević, šef kabineta ministra Stefanovića i načelnik Sektora za ljudske resurse, smatra da je podela na muške i ženske poslove samo predrasuda.

- Jedino merilo je vaš rad. Ministra je teško pratiti, jer uvek postavlja pred nas nove izazove. Više i nemam nedoumicu da je nešto neizvodljivo. Kod njega uvek treba ići dobro pripremljen, jer je dobro upućen u sve teme i uvek ima dodatna pitanja. Otuda svakim danom i mnogo učim od njega, bilo da je reč o načinu rada ili o komunikaciji s ljudima. Zahtevan je, ali s druge strane, zaista brine o ljudima, poštuje ih i pruža im podršku u radu - navodi Tomašević.

MUP ima preko 42.000 zaposlenih.

foto: Privatna Arhiva

OSTALE žene

Iako je u šestom mesecu trudnoće i uprkos tome što je ministar tera na trudničko bolovanje da se odmori i posveti sebi, Dunja Simić iz kabineta ministra i dalje uživa u svom poslu. Koordinator je programa „Osnovi bezbednosti dece“, koji je na inicijativu Stefanovića uveden u osnovne škole, posvećeno se bavi preventivnim programima ministarstva, a ujedno je i jedan od osnivača Mreže žena u policiji.

Milica Ćatić

obavlja funkciju sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova. Prva asocijacija na Milicu među kolegama u MUP su zakoni, a javnosti je poznata i kao redovna podrška ministru u Narodnoj skupštini kada se oni usvajaju. Kao sekretar MUP zadužena je za davanje stručnih pravnih mišljenja i tumačenje propisa.

Valentina Vulić

od Nove godine stupa na dužnost načelnice Uprave za upravne poslove, gde je nasledila takođe ženu, generala Zoricu Kasalicu. Briga o građanima, brzo izdavanje dokumenata i unapređenje usluga na šalterima širom Srbije neki su od prioriteta MUP, stoga je njena pozicija veoma odgovorna.

Matilda Novović

načelnik je Odeljenja za stručno operativne i policijsko analitičke poslove. Bez Matilde sva silna papirologija i pošta ne bi našla put do prave adrese i ne bi bila razmatrana. Ona priprema i obrađuje stručna mišljenja za potrebe kabineta ministra, ali se i stara da organizacione jedinice MUP blagovremeno dostave i pripreme Narodnoj skupštini, Vladi i drugim državnim organima potrebne materijale radi usvajanja.

(Kurir.rs/I. Kljajić - B. Bojić /Foto: Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track