POZVALI NADLEŽNE ORGANE DA HITNO ISPITAJU SLUČAJ: Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope osudila pritvaranje novinarke Koha ditore
Foto: Savo Prelević

POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA

POZVALI NADLEŽNE ORGANE DA HITNO ISPITAJU SLUČAJ: Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope osudila pritvaranje novinarke Koha ditore

Društvo -

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope najstrožije osuđuje pokušaj represije nad novinarkom Koha Ditore Sarandom Ramaj.

Novinarka Koha Ditore-a Saranda Ramaj je u petak zadržana šest sati od strane kosovske policije, koja je takođe oduzela i zadržala njen mobilni telefon više časova.

"Ovaj pokušaj represije od strane policije desio se u trenutku kada je gospođa Ramaj pokušavala da radi svoj posao, odnosno da izveštava sa suđenja na kojem je svedočio gospodin Hašim Tači i da snimi njegovu izjavu, upravo koristeći mobilni telefon koji je kasnije oduzet", navodi se u saopštenju medijske asocijacije Jugoistočne Evrope i dodaje se:

"Pritvaranje novinarke Ramaj i nezakonito oduzimanje njenog mobilnog telefona, odnosno sredstva za rad, doživljavamo isključivo kao pokušaj zastrašivanja i napad na slobodu medija. Sloboda medija je temelj svakog društva koje se pokušava nazvati demokratskim, pa je ovakvo delovanje policije protiv jedne novinarke apsolutno nedopustivo ponašanje. Pozivamo kosovsku policiju da se suzdrži bilo kakve dalje represije protiv novinarke Ramaj i Koha Ditore-a, a nadležne organe da hitno ispitaju da li je i u kojem obimu, u procesu pritvaranja gospođe Ramaj i oduzimanja njene imovine, došlo do zloupotrebe ovlašćenja i preterane upotrebe sile".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track