MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Sutra je Božić, najradosniji hrišćanski praznik! Dan sreće i blagostanja, a ovako ga Srbi proslavljaju
Foto: Shutterstock

TRADICIJA

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Sutra je Božić, najradosniji hrišćanski praznik! Dan sreće i blagostanja, a ovako ga Srbi proslavljaju

Društvo -

Proslava rođenja Sina Božjeg počinje Badnjim danom, a sve je posvećeno očuvanju i povećanju porodice i imanja

Pravoslavni vernici slave 7. januara Božić kao uspomenu na dan rođenja Isusa Hrista, Sina Božjeg, spasitelja sveta.

To je praznik rađanja novog života, koji se kod Srba obeležava najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji imaju za cilj da se Bog umoli da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Otuda se Božić smatra i najradosnijim porodičnim praznikom koji se slavi tri dana - dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim Sveti arhiđakon Stefan. Sa Vaskrsom i Duhovima (Sveta Trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika, a od jula 2001. je u Srbiji jednodnevni državni praznik.

Ovom praznovanju prethodi velika priprema, oličena u četrdesetodnevnom božićnom postu. Pravoslavni kanon nalaže da je večera na Badnje veče posna i skromna i na taj dan gosti ne dolaze, već je porodični ambijent intiman. Pevaju se smirene pesme, koje treba da dočaraju ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se rodio Isus. Za večeru se čita Božićni tropar ili Očenaš. Na Badnje veče se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje drvo koje su pastiri iz Vitlejema uneli u pećinu da se Isus ogreje. U pravoslavnim crkvama se služe povečerja i pale se badnjaci.

Nijedan praznik ne sadrži više narodnih običaja koji su se održali do današnjih dana kao Božić. Najrasprostranjeniji su: polaganje badnjaka, mešenje česnice, pečenje pečenice, mirbožanje, položajništvo, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje... Na Božić ljudi se pozdravljaju sa „Hristos se rodi!“ i „Vaistinu se rodi!“.

Narodna verovanja NE IZNOSITI NIŠTA IZ KUĆE, A VALJA ZAPOČETI NEKI POSAO

• Ako na Badnji dan bude oblačno, biće rodna godina • Ako se na badnjaku nakupi dosta pepela, zima će biti jaka s mnogo snega • Na Badnji dan ništa se ne iznosi iz kuće i ne pozajmljuju se tuđe stvari • Na ovaj dan dobro je započeti neki posao da bi ukućani i domaćinstvo cele godine bili napredni i bogati, ne treba biti praznih džepova i valja se i ponoviti • Za Božić se ne valja ni sa kim svađati jer će ljude cele godine terati baksuz • Ne bi trebalo raditi stvari koje su nam tokom godine zadavale probleme da bismo ih u narednoj godini lakše savladavali

BADNJAK

• Na Badnji dan, pre izlaska sunca, domaćin ide u šumu da seče mlado hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Kad odabere drvo, domaćin se okreće prema istoku, tri puta prekrsti i kaže: „Pomozi Bože i Božiću“. Badnjak se seče sekirom sa tri udarca ukoso sa istočne strane. Grančice koje su ispred kuće ostale od badnjaka na Božić ujutro u kuću unosi položajnik i njima razgara vatru.

BADNJI DAN

• Dan uoči Božića. Naziv je dobio po badnjaku, koji se tog dana unosi u kuću. Kad se u kuću donesu pečenica, badnjak i slama, ukućani otpevaju tropar „Roždestvo tvoje...“, pomole se Bogu i pročitaju molitve. Večera je posna.

Otkad slavimo Božić

• Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila Devica Marija bezgrešnim začećem putem Svetog duha u gradu Vitlejemu. Pošto se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Vaskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimu 354. godine, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva sunca Sola Inviktusa.

Ko slavi Božić 7. januara po julijanskom kalendaru

• Srbi

• Rusi

• Belorusi

• Gruzini

• Ukrajinci

• Makedonci

• Moldavci

• Jerusalimska pravoslavna crkva

• Koptska pravoslavna crkva

• Etiopska pravoslavna tehavedo crkva

• Eritrejska pravoslavna tehavedo crkva

PEČENICA

• U kuću je na ražnju unosi domaćin sa sinom. Prelaze prag desnom nogom i pozdravljaju ukućane rečima: „Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče!“ Domaćica ih posipa zoblju i pšenicom, odgovarajući: „Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!“

SLAMA

• Unosi se posle badnjaka i posipa po celoj kući da bi se dočarao skromni ambijent jasli u Vitlejemu u kojima se, prema Bibliji, rodio Isus. Domaćica u slamu pod stolom stavlja orahe, bombone i slatkiše, koje deca traže pijučući kao pilići. To se radi da bi kokoške nosile jaja u gnezdo, a ne po šumi.

foto: Shutterstock

ORASI

• Za Badnje veče krcaju se orasi. Svaki ukućanin treba da razbije orah i vidi kakva sreća ga očekuje te godine. Ako je jezgro zdravo i jedro, biće dobra godina onome ko ga je iskrcao, ako ne, veruje se da će poboljevati i da te godine neće imati sreće. Orasi se bacaju po uglovima sobe jer se veruje da će onda kvočka izvesti mnogo pilića. Posle večere na Badnje veče svi se ljube da bi ovce čuvale jaganjce.

POLOŽAJNIK

• Na Božić ujutro u kuću prvo dolazi položajnik. Čim pređe prag (a pazi da to učini desnom nogom), on prilazi šporetu, loži grančice badnjaka i govori: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica, koliko varnica, toliko u toru ovaca, koliko varnica, toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja. Amin, Bože daj!“ Položajnik posipa kuću žitom i parama, sa željom da u njoj cele godine bude zdravlja i sreće, a simbolizuje mudrace sa istoka koji su došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

foto: Marina Lopičić

BOŽIĆNI RUČAK

• Prvog dana Božića ne odlazi se nikuda iz kuće, već porodica na okupu uživa u ručku i toploj porodičnoj atmosferi. Božićni ručak prvi je mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali obeležavaju ga dva neizostavna elementa: česnica i pečenica. Ručak je najsvečaniji trenutak Božića. Božićna trpeza, prema narodnom shvatanju, morala bi biti bogata. Pravilo je bilo da se o Božiću svi ukućani dobro najedu i napiju.

foto: Shutterstock

ČESNICA

• Česnica je pogača koju domaćica bez kvasca zamesi rano ujutro na Božić. U nju se stavlja metalni novčić, koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a odozgo se bode grančicom badnjaka. Služi se za božićni ručak. Lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, prema verovanju, biće srećan cele godine i imaće para.

(Kurir.rs/Sanja Đorđević)

Foto: Profimedia, Shutterstock, Marina Lopičić, Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track