GRAD BAFALO VRAĆA DUG SRPSKOM NAUČNIKU: U julu otkrivaju spomenik čuvenom Nikoli Tesli
Foto: Profimedia

organizovan i festival u njegovu čast

GRAD BAFALO VRAĆA DUG SRPSKOM NAUČNIKU: U julu otkrivaju spomenik čuvenom Nikoli Tesli

Društvo -

Grad Bafalo koji je prvi u svetu, 16. novembra 1896. godine, dobio naizmeničnu struju sa elektrane na Nijagari, konačno će se odužiti "čoveku koji je elektrifikovao našu civilizaciju". Baš na 163. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, 10. jula, u ovom gradu na obalama jezera Iri, u američkoj državi Njujork, biće otkriven spomenik geniju iz Smiljana.

Prema pisanju "Bafalo njuza", bronzani spomenik srpsko-američkom naučniku Nikoli Tesli, viši od dva metra, biće postavljen na uglu Glavne i Ulice severne divizije, kod zgrade M&T plaza, prepoznatljivog obeležja grada. Tako će konačno biti realizovano ono na šta je, 2016. godine, pažnju skrenuo dr Frensis Lestingi, istoričar nauke, profesor Državnog univerziteta u Bafalu.

foto: Profimedia

- Naš grad nema ni ulicu ni uličicu, ni aveniju, čak ni zgradu, školu ili neko priznanje koje nosi ime Nikole Tesle - rekao je pre dve i po godine, profesor Lestingi, na predavanju o Tesli održanom u Akademiji Nardin. - Reč je o genijalnom srpsko-američkom naučniku, koji je osvetlio 20. vek i koji ima mnogobrojne veze za istorijom Bafala. Zapanjio je svet prenosom naizmenične struje od slapova Nijagare do grada Bafala. U tom gradu, nažalost, ne postoji nijedno, njemu posvećeno obeležje.

Ubrzo posle ovog govora, profesorov prijatelj Martin Mekgi, reditelj dokumentarnih filmova, istraživač Teslinog života i istorije Bafala, pokrenuo je inicijativu o podizanju spomenika slavnom naučniku.

- Lestingi je odlučio da će Mekgijevu ideju sprovesti u delo - navodi se u "Bafalo njuzu". - Od donacija vrednih 100.000 dolara, izrada skulpture poverena je Lariju Grifisu Trećem iz čuvenog "Parka skulptura" u Ist Otu. Osim njih, postavljanje spomenika Tesli u Bafalu značajno su pomogli "Trautman asosijejšn" i "Ferguson elektrik".

Od početka ove godine do otkrivanja spomenika, Savet "Nikola Tesla" u Bafalu, čiji su članovi Lestingi i Mekgi, organizovaće niz manifestacija u čast velikog naučnika. Među njima su i dva predavanja profesora Lestingija u Bafalu: prvo 27. februara u Istorijskom muzeju, a drugo 5. juna u Muzeju nauke. Osim toga, Pol Svišer, penzionisani profesor prirodnih nauka, takođe član "Teslinog saveta", započeo je proces prijave i registracije profesora koji će učestvovati u "regionalnoj, obrazovnoj proslavi života Tesle" koja će se održati 12. aprila. Tog dana, Savet će održati "Gala veče Nikole Tesle" u Hotelu "Henri" u Bafalu na kojoj će nastupiti muzičar Dejvid Kejn, Amherstovi viktorijanski plesači i Hor srpskih dečjih pevača iz crkve Svetog Stefana.

foto: Profimedia

Reči gradonačelnika

Odnedavno Bafalo ima "Teslin koridor nasleđa" u Ulici Nijagara, festival posvećen pronalazaču, i vizionarski "Tesla grad".

- Ime Tesla, sada je u vazduhu - izjavio je nedavno Bajron Braun, gradonačelnik Bafala. - Veliki izumitelj je mnogo uticao na istoriju i napredak našeg grada. Zato je prilika i da se setimo da je 1896. godine rekao: "Nijagarini vodopadi će Bafalo učiniti najvećim gradom na svetu."

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track