RADNICI "SIMKE" U BEDI, A GAZDARICA SE BAHATI: Radnicima duguje tri plate, a ćerki pravi tri gala svadbe!
Foto: Vranjske Novine

BESTIDNO

RADNICI "SIMKE" U BEDI, A GAZDARICA SE BAHATI: Radnicima duguje tri plate, a ćerki pravi tri gala svadbe!

Društvo -

Dragana Tomić, vlasnica fabrike čokolade iz Vranja i snaja Dragana Tomića, dugogodišnjeg direktora "Simpa", ćerki Katarini napravila tri veselja u luksuznim hotelima u Beogradu i Parizu, dok radnicima u fabrici ni zdravstvene knjižice nisu overene

Dragana Tomić, vlasnica fabrike čokolade "Simka" iz Vranja i snaja Dragana Tomića, višedecenijskog prvog čoveka "Simpa", duguje radnicima tri plate, ne uplaćuje im doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, zbog čega moraju deci da kupuju lekove, a razmeće se novcem praveći čak tri veselja za svadbu ćerke Katarine.

foto: Printskrin/Instagram

Uzaludne prijave

- Gospođa Tomić duguje radnicima tri zarade, počev od oktobarske, a platu su primili samo šefovi i radnici na mašinama da proizvodnja ne bi stala. To je čista diskriminacija da jedni radnici dobiju zarade, a drugi ne. Ostalima je rečeno da će platu dobiti kada sredstva budu obezbeđena. Posla ima, svaki dan idu kamioni slatkiša, a para za plate nema. Zdravstvene knjižice nam nisu overene za ovu godinu, a doprinosi nisu uplaćeni od početka 2016. Prijavljivali smo inspekciji rada, dolazili su i ništa - kaže Gordana Đorđević, predsednica Samostalnog sindikata u "Simki".

Ona dodaje da problemi sa isplatama zarada postoje odavno, a radnicima "Simke" duguje se i novac za prevoz.

- Problema sa platama bilo je od početka i osnivanja fabrike 1998, kada je Tomićka osnovala "Simku". Prinudnom naplatom smo 29. i 30. novembra dobili platu za pola avgusta i septembar, i to na osnovu obračuna zarade za te mesece. Od tada nam ne daju obračune zarada kako ne bismo mogli ponovo da naplatimo potraživanja - ističe Đorđevićeva i dodaje da je na sastanku u prošli četvrtak Dragana Tomić radnicima obećala da će im zaostale plate iz 2018. godine isplatiti do 10. marta.

Pet zvezdica

I Ružica Stošić, predsednica Veća Samostalnog sindikata grada Vranja, kaže da je pokušala da zakaže sastanak sa direktorkom "Simke", ali su njeni dopisi ostali bez odgovora. - Radnici su ogorčeni, nemaju ni overene zdravstvene knjižice, a sad se žale da ni obračun zarada nisu primili. Inspekciju rada je dolazila, donosila rešenja, ali zarade nisu isplaćene - kaže Stošićeva.

foto: Printskrin/Instagram

Dok radnici "Simke" grcaju, Dragana Tomić ima novca da ćerki Katarini pravi čak tri svadbena slavlja u najluksuznijim hotelima u Beogradu i Parizu. Jednu svadbu napravila je 20. juna u Parizu, u hotelu "Peninsula" sa pet zvezdica, dok je u Beogradu svadbeno veselje priredila čak dva puta, najpre 26. juna u hotelu "Hilton", a drugo u klubu "Privrednik" dan kasnije.

foto: Printskrin/Instagram

Da ova bogata naslednica svoga dede Dragana Tomića, pod čijim je rukovodstvom fabrika nameštaja "Simpo" zapala u višemilionske dugove, koje je na kraju preuzela država na ime vlasništva, živi na visokoj nozi, vidi se i po letovanjima i zimovanjima na najegzotičnijim destinacijama, poput Ibice, Mikonosa, Santorinija...

Iz fabrike "Simka" nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa neisplaćivanjem zarada zaposlenima.

Inspekcija rada u Vranju "Sudovi su spori"

Milentije Stojanović, šef inspekcije rada u Vranju, kaže za Kurir da je inspekcija po prijavi radnika više puta bila u fabrici "Simka". - Inspekcija je utvrdila da se radnicima ne dostavljaju obračuni zarade. Naloženo je rukovodstvu da se nedostatak otkloni i podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica i odgovornih u firmi. Nakon toga poslodavac je dostavio obračun zarade na osnovu koga su zaposleni naplatili zaostale zarade. Imamo problem sa "Simkom", oni krše zakon, a radnici se žale nama. Problem je što "Simka" pripada firmi "Dunja" iz Beograda, pa treba vremena da nam dostave dokumentaciju, a dok se žalimo, postupak zastari, a mi ne možemo da utičemo na sud. I kazne su ispod minimuma - kaže Stojanović.

Praznici bez poklona Fabrika čokolade nema paketiće za decu

Mališani čiji roditelji rade u fabrici čokolade "Simka" godinama ne dobijaju ni čokoladicu, a kamoli novogodišnji paketić od ove firme. - U početku, prvih četiri-pet godina, deca zaposlenih su dobijala čokolade za rođendane, a paketiće slatkiša za Novu godinu. Međutim, to je davno ukinuto iako je sve manje i manje radnika i sve manje dece - kaže Gordana Đorđević.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Vranjske novine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track