KAKVA SUDBINA ČEKA SRPSKU ČELIČANU? Brnabić:Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i železaru
Foto: Dragana Udovičić

Odluka

KAKVA SUDBINA ČEKA SRPSKU ČELIČANU? Brnabić:Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i železaru

Društvo -

PN: Imamo političke garancije da nećemo biti negativno pogođeni smanjenjem kvota za uvoz čelika u EU i u ovom trenutku fabrika u Smederevu je potpuno sigurna, kaže premijerka

Srbija je dobila političke garancije da neće biti negativno pogođena smanjenjem kvota za uvoz čelika u Evropsku uniju, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da nije zabrinuta za smederevsku železaru zbog mera koje treba da uvede Evropska komisija. - To nije borba EU protiv Srbije, ni protiv Kine - rekla je Brnabićeva i dodala da je u utorak u Strazburu, gde trenutno zaseda EK, imala radni sastanak s komesarkom za trgovinu Sesilijom Malstrom:

- U prethodnom periodu sam o ovome pričala s predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, te sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. Mislim da postoji dosta nerazumevanja oko ove stvari. O ovome razgovaramo sa EK već više od četiri meseca. Tim koji je angažovan na tome je najozbiljniji tim i uradio je analize koje smo predstavili EK, te imamo i nezavisne studije koje su analizirale našu industriju u odnosu na predložene mere. Preduzeli smo sve da zaštitimo Srbiju i našu železaru.

foto: Profimedia

Ona je naglasila da je EU uzela u obzir sve analize koje joj je Srbija dostavila i objasnila da će iz tih mera za Srbiju biti relevantne tri proizvodne kategorije: - Za jednu kategoriju nećemo imati nikakve kvote, već globalnu za EU, a za druge dve ćemo najverovatnije imati kvote, koje ćemo moći automatski da podignemo. Te mere jesu i nisu okej za našu železaru. Važno je da ćemo moći da ih podignemo ako ih bude i da uđemo u globalnu kvotu za druge dve kategorije već od aprila. Ako bude doneta odluka, ta mera će biti na snazi od 4. februara. U ovom trenutku mislim da je železara potpuno sigurna.

Privredna komora Pažljivo pratimo odluke Brisela

Bojan Stanić, direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije, kaže da PKS pažljivo prati odluke iz Brisela: - S obzirom na to da je Srbija kandidat za punopravno članstvo u EU, nadamo se da se ograničavajuće mere neće odnositi na poslovanje firmi u Srbiji, odnosno da na njih neće biti primenjene. Kao dodatni argument navodimo relativno malo učešće Srbije u ukupnom obimu proizvodnje čelika u Evropi.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Dragana Udovićić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track