AKADEMIJA U SLOVENIJI: Proslava 800 godina samostalnosti SPC
Foto: Wikipedia

Svečanost

AKADEMIJA U SLOVENIJI: Proslava 800 godina samostalnosti SPC

Društvo -

Svečana akademija povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana 26. januara u Slovenačkom narodnom pozorištu u Mariboru.

Ujedno će biti obeleženo i šest vekova od rođenja Katarine Branković, ćerke srpskog despota Đurđa Brankovića i Jerine Kantakuzin, u narodu poznatije kao Prokleta Jerina. Počasni pokrovitelji su Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Borut Pahor, predsednik Slovenije, a događaj se dešava pod blagoslovom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija. Prenos na slovenačkoj i srpskoj televiziji omogućila je TV Slovenija u saradnji s "Rosa produkcijom" i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Akademija je zasnovana na istorijatu SPC sa posebnim osvrtom na zajedničku istoriju Srba i Slovenaca. U tom delu je posebno je značajna srpska princeza Katarina Branković, koja udajom za Ulriha Drugog postaje celjska grofica. Tada je sa sobom dovela 200 pravoslavnih porodica i sveštenike.

Konceptualno je zamišljena kao predstava, u kojoj, između ostalih, učestvuju glumci Vojin Ćetković, Milada Kalezić i Anastasija Vesna Ilić, operska diva Sabina Cvilak, balet Narodnog pozorišta iz Beograda, uz koreografiju Đorđa Makarevića... Rediteljka je Svetlana Dramlić, scenaristkinja Ivana Dimić, a u realizaciji su pomogli Zoran Simjanović i Nenad Ilić.

Kurir.rs M. B./ Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track