Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ SPREMA SMENE: Leti 10 direktora ovih osnovnih i srednjih škola! PUMPALI BROJ ĐAKA
Foto: Dragana Udovičić

posle zimskog raspusta

ŠARČEVIĆ SPREMA SMENE: Leti 10 direktora ovih osnovnih i srednjih škola! PUMPALI BROJ ĐAKA

Društvo

BEOGRAD - Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Bez fotelje će ostati rukovodioci škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole - dve u Obrenovcu, u Zemunu i Surčinu, rekao je ministar za Večernje novosti.

List navodi da je razlog za smenjivanje lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano.

Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski mimimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla neopravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih 10 smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti, rekao je Šarčević.

Nameravamo i da pojednostavimo proceduru oduzimanja licenci za rad sekretarima škola. Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima, kazao je Šarčević.

List navodi da su nepravilnosti pronađene i u školskim upravama u Beogradu i Nišu, gde su već smenjeni savetnici zaduženi za finansijska pitanja.

Oni su, prema rečima ministra, morali da znaju za lažiranje broja učenika u školama, ali su to tolerisali i nisu prijavili. Oni su time postali saučesnici, jer su manipulisali podacima, rekao je Šarčević.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...