SRPSKOM BUDŽETU SE SMEŠE MILIONI EVRA: Turski tok definitivno ide kroz Srbiju!
Foto: Profimedia

Dobra vest

SRPSKOM BUDŽETU SE SMEŠE MILIONI EVRA: Turski tok definitivno ide kroz Srbiju!

Društvo -

Evropska Energetska zajednica aminovala je gradnju gasovoda kroz našu zemlju od Bugarske do granice sa Mađarskom, što će obezbediti uredno snabdevanje potrošača u Srbiji

Srbija će imati svoj gasovod, a to je postalo jasno u petak kasno uveče, kada je Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča odlučio da Srbija može da se priključi na gasovod "Turski tok".

Ova evropska energetska institucija u slučaju projekta gasovoda "Gastrans", koji je deonica "Turskog toka" kroz Srbiju, napravila je izuzetak od pravila trećeg energetskog paketa EU, prema kome vlasnik gasa i gasovoda ne može biti isto pravno lice, ali pod određenim uslovima.

Energetska zajednica je od srpske Agencije za energetiku zatražila da prilikom realizacije projekta "Gastrans" u Srbiji i susednim zemljama stvori likvidno i transparentno tržište, kao i da svim učesnicima na tržištu omogući da trguju gasom. - Činjenica da je Energetska zajednica u svom mišljenju zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke. Ovo mišljenje je pokazatelj da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije, kao i sa evropskim energetskim direktivama - smatra ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

foto: Zorana Jevtić

Gasovod kroz Srbiju od Bugarske do granice sa Mađarskom poboljšaće bezbednost snabdevanja regiona gasom i učvrstiti dominaciju ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa", ocenio je Sekretarijat Energetske zajednice baveći se uticajem gasovoda na tržištu gasa u Srbiji. Vlasnik budućeg magistralnog gasovoda, kojim bi se gas iz Rusije do Srbije dopremao preko Turske i Bugarske, bila bi srpsko-ruska firma "Gastrans".

Analitičar Slobodan Ružić smatra da će gradnja gasovoda kroz Srbiju imati višestruke pozitivne efekte po našu zemlju. - To je privredni poduhvat koji je veoma značajan zbog investicija i eksploatacije, ali je najvažnije što obezbeđuje energetsku sigurnost Srbije u sektoru prirodnog gasa. Mi potrebe za gasom sada zadovoljavamo iz gasovoda preko Mađarske i Ukrajine, koji je pod znakom pitanja i čije je zatvaranje najavljeno. Ta nestabilna situacija u odnosima Rusije i Ukrajine može da dovede do prekida snabdevanja gasom iz tog gasovoda, što se već dva puta desilo, tako da gasovod "Turski tok" garantuje sigurno snabdevanje gasom - kaže Ružić i dodaje da će izgradnja gasovoda angažovati domaću operativu, što će da utiče na privredni zamah.

Agencija za energetiku Razmotrićemo uslove Energetske zajednice

Sekretarijat Energetske zajednice je Agenciji za energetiku dostavio obimne uslove u vezi sa gradnjom gasovoda kroz Srbiju, potvrdila je Agencija za energetiku. - Agencija će nastojati da uvaži mišljenje evropske Energetske zajednice, čiji je Srbija član, ali i Zakon o energetici Srbije, koji je prihvatio treći energetski paket, koji podrazumeva da pristup gasovodu imaju i drugi distributeri gasa, a ne samo vlasnik gasovoda.

Brojke

1,7 milijardi evra košta izgradnja deonice gasovoda kroz Srbiju 830.000 evra trebalo bi da uloži Srbija u izgradnju gasovoda, a ostatak ruska strana 2 milijarde kubika gasa je godišnja potrošnja gasa u Srbiji 400 kilometara dugačka je trasa "Turskog toka" kroz Srbiju

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track