SASTANAK S RODITELJIMA: Delegacija iz Strazbura stigla zbog nestalih beba
Foto: Profimedia

Istina

SASTANAK S RODITELJIMA: Delegacija iz Strazbura stigla zbog nestalih beba

Društvo -

Predstavnici Direktorata za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope stigli su u Beograd kako bi se prvi put danas lično videli sa roditeljima nestalih beba.

Prema rečima Nikole Šegrta iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, delegacija iz Strazbura prvo bi trebalo da se sastane sa predstavnicima Ministarstva pravde, nakon čega će održati sastanak sa predstavnicima pet udruženja roditelja nestalih beba. - Oni verovatno žele da čuju naš deo priče, pošto se država stalno obraća Savetu Evrope da su uradili ovo, ono, a u stvari nisu ništa uradili. Delegacija hoće iz prve ruke da čuje mišljenje roditelja, da bi presekli, jer ovo traje već šest godina, od presude u Strazburu 2013. Do 2014. je presuda trebalo da bude sprovedena, to Srbija nije uradila - kaže Šegrt za Kurir.

On objašnjava da je bilo naloženo državi da pronađe nezavisni mehanizam kako bi istražili svaki slučaj ponaosob i došli do toga gde su deca, a drugi deo presude odnosio se na to da se roditeljima novčano nadoknadi za pretrpljen bol. - Nas novac ne zanima. Obaveštavali smo Savet Evrope šta se ovde radi, kako država obmanjuje i njih i nas. Zato ćemo se sada fokusirati na zakon koji je 16. marta 2018. dostavljen Skupštini, od tada tamo čuči, a nijedna naša sugestija i primedba nije ispoštovana, iako je katastrofalan za roditelje - navodi Šegrt.

Brojke 10 hiljada novorođenčadi proglašeno mrtvim u poslednjih 40 godina 2013. Strazbur naložio Srbiji da pruži istinu svim roditeljima

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track