ĐACI SE U PONEDELJAK VRAĆAJU U KLUPE: Nadoknada časova neće opteretiti učenike
Foto: Shutterstock

KRAJ RASPUSTA

ĐACI SE U PONEDELJAK VRAĆAJU U KLUPE: Nadoknada časova neće opteretiti učenike

Društvo -

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir da ovo nije prvi put da se nadoknađuje gradivo, te da su škole iskusne kad je odrađivanje u pitanju

Drugo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola počinje sutra, nakon što im je zimski raspust produžen za sedam dana zbog epidemije gripa. Đaci će nadoknaditi izgubljene časove dodatnim časovima i vikendima.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Kurir da ovo nije prvi put da se nadoknađuje gradivo, te da su škole iskusne kad je odrađivanje u pitanju.

- Ostavili smo školama da odluče kako će to uraditi, jer neko je planirao rekreativnu nastavu, neko izlazi na takmičenja... Kad bismo im mi dali šablon, onda to nekome ne bi odgovaralo.

Oni imaju tu slobodu da nama pošalju predlog i da se to formalno odobri, da ne bi došlo do situacije da svaki dan drže deci po deset časova i da ne bi samo radili subotom.

Ministar Mladen Šarčević
Ministar Mladen Šarčevićfoto: Dragana Udovičić

On dodaje da nije rešenje imati samo radne subote jer to može da pravi problem i roditeljima.

- Imaju više kombinacija, nekoliko subota može biti radno, može biti neki čas produžen, mogu da u toku uskršnjeg raspusta uštinu dan-dva. Jedino je malo problem s decom koja izlaze na takmičenja, ali prema njima će škole napraviti poseban režim rada.

Raspust je do 1. marta produžen za učenike iz Užica zbog gripa, koji ne jenjava u tom kraju.

Inače, ministar Šarčević se osvrnuo na digitalizaciju, koja se radi u blizu 800 škola.

- To su digitalne učionice i bićemo možda u ovoj godini tri četvrtine onlajn, tako da u ovakvim situacijama neće biti neophodno da se radi nadoknada. Mogu da budu na vezi s decom koja su kod kuće bolesna, to vrlo brzo biti u funkciji.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track