SRBI I GRCI BRAĆA ZAUVEK: Deca obeležila dan krfsko-srpskog prijateljstva (FOTO, VIDEO)
Foto: Sveta Srbija

Talentovani đaci kao ambasadori naše zemlje

SRBI I GRCI BRAĆA ZAUVEK: Deca obeležila dan krfsko-srpskog prijateljstva (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Zvanično glasilo Srpske pravoslavne crkve za decu ”Svetosavsko zvonce” ove godine odvelo je na Krf 25 talentovanih đaka koji su spremili kulturno-dramski program i zajedno sa onim koji su izveli Krfljani bili deo reprezentativnog repertoara ove divne manifestacije

Svake godine na Krfu se u drugoj polovini februara obeležava dan krfsko-srpskog prijateljstva.

Zahvaljujući razvoju projekta ”Stopama naših predaka” od prošle godine zajedno u obeležavanju ovog značajnog dana učestvuju đaci iz Srbije i krfsko udruženje grčko-srpskog prijateljstva.

Zvanično glasilo Srpske pravoslavne crkve za decu ”Svetosavsko zvonce” ove godine odvelo je na Krf 25 talentovanih đaka koji su spremili kulturno-dramski program i zajedno sa onim koji su izveli Krfljani bili deo reprezentativnog repertoara ove divne manifestacije.

foto: Sveta Srbija

Po dolasku na Krf, deca su kao i naši preci pre 101 godine doživeli predivnu gostoljubivost Krfljana i to onog iz najsrpskijeg sela na ovom predivnom ostrvu gde žive potomci Janisa Janilisa - Agios Mateosu.

Uveče prvog dana bila je organozovana svečana Akademija u opštinskoj sali Agios Mateosa.

Među zvanicama su bili predstavnici svih staleža i generacija Krfljana, njih preko 200.

Na samom početku ispred domaćina obratili su se Kostas Andriotis i Željko Popović inače predsednik krfskog udruženja grčko-srpskog prijateljstva.

foto: Sveta Srbija

Posle toga sveštenik Spiros Lesis pročitao je molitvu za zdravlje svih stanovnika Krfa i napredak bratskih odnosa Krfljana i Srba, zatim je prelio svečarski kolač u čast dana kfrsko- srpskog prijateljstva

Posle obraćanja predstavnika institucija, umetnički program Akademije otvorio je mešoviti hor Agios Mateosa sa nekoliko predivnih kompozicija i u ovim prilikama neizbežnu i najčuveniju, predivnu pesmu Jorgosa Dalarasa: ”Mi mu timonis matija mu” ("Ne ljuti se na mene, oko moje").

Deca iz Srbije, inače članovi dramsko-muzičke trupe ”Zvonce”, odigrali su na grčkom i srpskom jeziku predstavu: ”Čudotvorac” koja je ovim izvođenjem dobila i međunarodnu premijeru.

Pevačka grupa otpevala je: ”Tamo daleko”, zatim himnu projekta ”Oseti Vido”, ”Pukni zoro”, ”Mi smo deca neba”, i ”Sa Kosova zora sviće”, dok je Lora Meršak maestralno odrecitovala ”Prkosnu pesmu” Dobrice Erića.

foto: Sveta Srbija

Publika je ovacijama pozdravila mlade i talentovane đake iz Srbije oduševljena izvedenim programom.

Kako to običaji na Krfu i nalažu na kraju večeri spremljeno je posluženje koje su doneli od svojih kuća meštani Agios Mateosa, gde su prednjačile đakonije lokalnih krfskih specijaliteta.

Drugog dana boravka obišli su samo mesto Agios Mateos i njegove znamenitosti, zatim su položeni venci na spomenik Drinskoj diviziji na imanju koje je Srbiji poklonio slavni Janis Janulis, kao i na mestu iskrcavanja srpske vojske u luci Guvija i Gvozdenom puku Moravske Divizije u Kato Karokijani.

Trećeg dana deca su posetila postavku ”Srbi na Krfu od 1916 do 1918. godine" u Istorijskom muzeju na staroj Krfskoj tvrđavi gde je vokalna grupa ”Zvonce” izvela kratak koncertni program.

foto: Sveta Srbija

Posle toga srpska delegacija obišla je i Arheološki muzej Krfa koji je specijalno za ovu priliku otvorio svoja vrata za mlade iz Srbije, jer je zvanično zatvoren i u fazi je rekonstrukcije.

Centralni momenat trećeg dana boravka bio je prijem u Gradskoj kući Krfa od strane gradskih čelnika, koji su se zahvalili u ime svih građana Krfa na ovoj poseti mladih iz Srbije poručivši im da su kapije Krfa za naš narodi uvek širom otvorene.

Vođa puta Dimitrije Stikić je pozvao Krfljane u povratnu posetu u toku marta meseca čime će se na najlepši način nastaviti tradicija građenja međusobnih živih odnosa naša dva naroda koja nas prati kroz istoriju.

1 / 32 Foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track