TREBE KUKOLJ U POSTUPKU IZVRŠENJA: Zbog zloupotreba razrešen 21 izvršitelj
Foto: Aleksandar Jovanović

DISCIPLINA

TREBE KUKOLJ U POSTUPKU IZVRŠENJA: Zbog zloupotreba razrešen 21 izvršitelj

Društvo -

Tokom prošle godine Ministarstvo pravde dužnosti je razrešilo 21 javnog izvršitelja, većinu njih zbog nepoloženog pravosudnog ispita ili nespojivosti javnih funkcija, dok je samo jedan na ovaj način kažnjen jer je ojadio dužnika.

Reč je o sada već bivšem izvršitelju Aleksandru Durkuliću iz Novog Sada, koji je razrešen na osnovu odluke diciplinske komisije o trajnoj zabrani obavljanja delatnosti. U rešenju o razrešenju navodi se da je Durkulić u postupku protiv dužnika Novosađanina prodao njegovu celokupnu imovinu, procenjenu na 93,4 miliona dinara, kako bi namirio znatno manji dug od vrednosti imovine, pri čemu dužniku nije vratio razliku od prodaje. Razlika koju je zadržao iznosi oko 20 miliona dinara.

foto: Printscreen

Takođe, izvršitelj je u ovom postupku prodao i državinu, imovinu koja uopšte nije bila u vlasništvu dužnika.

Iz Ministarstva pravde poručuju da nisu inicirali nijedan krivični postupak protiv izvršitelja koji su prošle godini razrešeni, niti im je poznato da se protiv njih vode krivični postupci. Ipak, "za razrešenog javnog izvršitelja Aleksandra Durkulića je Odeljenje MUP za korupciju Novi Sad zatražilo informacija o toku disciplinskog postupka", navode iz Ministarstva pravde.

Kad je reč o ostalim razrešenim izvršiteljima, 15 njih je izgubilo pravo da se bavi ovim poslom zbog nepoloženog pravosudnog ispita, dok je petoro razrešeno zbog nespojivosti obavljanja delatnosti javnog izvršitelja.

- Nespojivi poslovi s delatnošću javnog izvršitelja kao razlog razrešenja bile su funkcije u organu upravljanja ili organu nadzora privrednih društava - navode u Komori javnih izvršitelja.

Situaciju da su pojedinci postali javni izvršitelji bez prethodno položenog pravosudnog ispita iz Komore objašnjavaju time da je provosudni ispit kao uslov za ovu profesiju uveden tek važećim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji se primenjuje od 1. jula 2016. Onima koju su za izvršitelje imenovani pre tog datuma ostavljen je rok do 1. januara 2018. da polože pravosudni ispit. Čak 15 izvršitelja to nije učinilo, pa su razrešeni.

ALEKSANDAR DURKULIĆ ŽALIO SE UPRAVNOM SUDU

foto: Preentscreen

Razrešeni izvršitelj Aleksandar Durkulić nije želeo da komentariše zašto je prodao imovinu dužnika koja je višestruko veća od duga i zašto nakon namirenja poverilaca nije vratio dužniku preostalih 20 miliona dinara. - Na rešenje o razrešenju žalio sam se Upravnom sudu. Taj postupak je u toku, zbog čeka ne želim da komentarišem ovaj slučaj - rekao je Durkulić za Kurir.

NEMA KONTROLE NAGRADE IZVRŠITELJA ISPOD RADARA

Kad je reč o novcu koji su razrešeni izvršitelji naplatili za svoj rad, iz Ministarstva pravde poručuju da javni izvršitelji godišnji finansijski izveštaj podnose Komori javnih izvršitelja, te da se njima obratimo. Iz Komore, međutim, na isto pitanje kažu da ne raspolažu informacijama koje se odnose na sprovođenje izvršenja u pojedinačnim predmetima, pa samim tim ni o iznosima koje su razrešeni javni izvršitelji naplatili na ime troškova.

ČINJENICE RAZREŠENI IZVRŠITELJI Disciplinska odgovornost - Aleksandar Durkulić, Novi Sad Nespojivost funkcija - Ivan Mladenović, Beograd - Branislav Petrović, Beograd - Radiša Petrić, Užice - Aleksandar Krdžić, Čačak - Radomir Milojević, Negotin i Zaječar Nemaju pravosudni ispit - Srđan Radivojević, Novi Sad - Mališa Mladenović, Smederevo i Požarevac - Jasmina Mitić, Niš - Gordan Lozanić, Čačak - Vladan Milosavljević, Požarevac - Predrag Kocić, Leskovac - Anica Marković, Pančevo - Goran Savić, Šabac i Valjevo - Nenad Botorić, Beograd - Boris Srebotnjak, Beograd - Branislav Aćimov, Novi Sad - Jelena Goronja, Požarevac - Nenad Pupovac, Beograd - Nada Krsmanović, Valjevo - Bojan Isoski, Beograd

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track