OBAVEZNI USLOVI ZA PREDŠKOLSKE USTANOVE: Novi vrtići moraju imati dvorište!
Foto: Dado đilas

Pravila

OBAVEZNI USLOVI ZA PREDŠKOLSKE USTANOVE: Novi vrtići moraju imati dvorište!

Društvo -

Sve predškolske ustanove koje budu osnovane posle 19. februara ove godine moraće da ispoštuju novine koje donosi nedavno usvojeni pravilnik, što znači da će ti vrtići biti u obavezi da imaju dvorište namenjeno igri mališana!

Novi pravilnik o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova predviđa neke važne novine koje će ustanove biti u obavezi da ispune. Da bi dobili dozvolu za rad, pored dvorišta, moraće da imaju protivpožarne izlaze, da ispunjavaju protivpožarne i sanitarno-higijenske propise u skladu sa zakonskom regulativom, kao i obezbeđenu zaštitu objekta i adekvatan prilaz. Neće biti moguće da deca borave u suterenu, a još jedna od novina je ta da deca mogu boraviti samo u prizemlju i na prvom spratu ustanove.

foto: Shutterstock

Ovaj pravilnik koji je usvojilo Ministarstvo prosvete neće uticati na predškolske ustanove koje već rade i posluju.

- Sve predškolske ustanove koje već sada postoje i koje nemaju dvorišta, ili ne ispunjavaju nešto od novina, nastavljaju da funkcionišu kao i dosad. Neće morati da se prilagođavaju, jer je pravilnik stupio na snagu 19. februara i od tada se primenjuje. Sve ustanove koje budu osnovane nakon tog datuma biće u obavezi da ispunjavaju uslove iz pravilnika - rečeno je za Kurir u Ministarstvu prosvete.

Oni dodaju da ustanova može da počne s radom i da obavlja delatnost predškolskog vaspitanja ako ispunjava uslove za osnivanje: - Treba da ima propisani prostor, opremu i didaktička sredstva, vaspitače i stručne saradnike u radnom odnosu, upisanu decu, obezbeđene higijensko-tehničke uslove (sanitarne i protivpožarne), a u skladu sa propisima.

Dušanka Tasić, predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova, kaže za Kurir da se novi pravilnik ne razlikuje u znatnoj meri od prethodnog.

- Mi smo već dobili verifikaciju na osnovu postojećeg pravilnika, ne verujem da neka privatna ustanova ne ispunjava minimum tih propisa, ne bi dobili verifikaciju, a čak su i neke stvari bile strože u prethodnom - navodi ona i dodaje da su sada konkretizovani neki uslovi.

Brojke 25 godina navršilo se od donošenja prethodnog pravilnika 19. februara usvojen je novi pravilnik

Činjenice Neke od novina

- obavezno dvorište - protivpožarna zaštita i izlazi - sanitarno-higijenski uslovi koje predviđa pravilnik - adekvatan prilaz - obezbeđena zaštita objekta - deca ne smeju boraviti u suterenu - spratnost ograničena na prizemlje i sprat - boja svetla mora biti topla bela - mora se proverati mikroklima prostora

Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Dado Đilas, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track